Snabbt och enkelt
Frasiga
4-6 st våfflor
Glutenfria Frasiga Våfflor
Visste du att om man gör våfflor utan ägg så blir våfflorna frasigare? Det här glutenfria receptet på våfflor är perfekt anpassat för att få sådan där härligt krispig yta. Enkla att göra en vardagskväll eller som lite lyxigare frukost på helgen. Vi gillar att äta våra glutenfria våfflor med grädde och bär. Vi hoppas det ska smaka lite bra för dig också.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare glutenfritt bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Frasiga Våfflor
Ingredienser
- 3 dl majsstärkelse
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 3 dl valfri växtbaserad eller vanlig mjölk
- 2 msk solrosolja eller kokosolja
- 2 krm xantangummi
- Fett till våffeljärnet t.ex. äkta smör eller kokosolja
Instruktioner
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt mjölken, olja och rör till en jämn smet.
- Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med matfett till första våfflan. Lägg på ca 0,5-1 dl smet och grädda till frasiga våfflor. Vänta 5 minuter.
- Rör om i smeten då och då för att förhindra att majsstärkelsen sjunker till botten.
- Servera gärna med lättvispad grädde och sylt.