Över natten
Bovete och durramjöl
Ett bröd
Grovt Glutenfritt Bröd
Ett härligt gott bröd som du får låta jäsa över natten. Så effektivt att sova medans du bakar, eller hur? Tillsammans med de naturligt glutenfria råvarorna bovetemjöl och durramjöl kommer det här receptet med flera frön och nötter som ger en fin karaktär till detta glutenfria bröd. Kan starkt rekommenderas, hoppas du gillar det lika mycket som vi gör.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Gyllebrun yta
Hur får man sån där fin yta som på bild? När du ställt in brödet i ugnen, skvätt lite vatten ovanpå samt ställ en ugnsfast skål med vatten under brödet. Ytan kommer då bli krispigt fin och gyllenbrun.
Glutenfria mjölsorter
Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
Durramjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Grovt Glutenfritt Bröd
Ingredienser
Kväll
- 130 g (2 dl) havrekärnor
- 300 g (3 dl) vatten
Morgon
- 400 g (4 dl) vatten
- 25 g jäst
- 15 g (½ dl) fibrex
- 7 g (2 tsk) premium psyllium
- 5 g (1 tsk) salt
- 150 g (2 dl) bovetemjöl
- 90 g (1 ½ dl) durramjöl
- 50 g (1 dl) solrosfrön
- 30 g (½ dl) hela linfrö
- 120 g (6 st) fikon
- 50 g (1 dl) paranötter
Instruktioner
Kväll
- Koka upp vattnet. Dra från plattan och häll i havrekärnorna. Lägg på lock. Låt stå över natten.
Morgon
- Häll av det vatten som ej sugits upp av havrekärnorna.
- Lägg havrekärnor, vatten (4dl) och jäst i en stor bunke.
- Rör runt så jästen löses upp.
- Häll i fibrex, psyllium och salt. Rör ordentligt så all psyllium fördelar sig.
- Häll i bovetemjöl, durramjöl, solrosfrön samt linfrön. Blanda till en jämn deg.
- Klipp av den hårda biten på fikonen och klipp sedan fikonen i 4 bitar/fikon.
- Häll i och blanda runt.
- Hacka paranötterna i lite mindre bitar och rör i.
- Låt jäsa 20 min under en handduk i bakbunken.
- Smörj en avlång bakform med kokosolja och bröa med bovete.
- Häll försiktigt över degen i formen och pudra sedan över lite bovete.
- Låt jäsa ca en timma.
- Grädda i mitten av ugnen på galler. 225grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Låt gräddas ca 30 minuter. Lägg ev över ett bakplåtspapper om det ser ut att brännas på toppen.
- Ta ut brödet och låt svalna i formen. Låt helst brödet svalna helt innan det skärs upp.