Glutenfria Pannkakor

20-25 min

Tunna och goda

5-6 st


Glutenfria pannkakor

Bästa glutenfria receptet på pannkakor. Riktigt goda och snabba att göra. Passar utmärkt som mellanmål eller en lyxig brunch på helgen. Innehåller bara naturligt glutenfria råvaror med bovetemjöl som bas. Pannkakorna blir ganska tunna och de går fort att steka så det gäller att vara med vid spisen. Smaklig glutenfri måltid.

Tips för glutenfri bakning

.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Tips för jäsning
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.

Glutenfria mjölsorter

Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.

Viktomvandlare

er och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.

Bovetemjöl                         1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt.

Glutenfria pannkakor

Glutenfria Pannkakor

Tunna glutenfria pannkakor på bovetemjöl.
Inga röster ännu
Tillagningstid 20 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

  • 1 ½ dl bovetemjöl
  • 3 dl valfri mjölk
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ½ tsk xantangummi
  • Smör eller olja till stekning

Instruktioner
 

  • Vispa bovetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
  • Tillsätt äggen, resten av mjölken, salt, vaniljpulver och xantangummi och vispa till en fin smet.
  • Smält smör eller olja i stekpannan och häll på ett tunt lager smet.
  • Stek tills en fin gyllenbrun färg syns på båda sidorna.
Keyword glutenfria pannkakor
Tried this recipe?Let us know how it was!