Goda frukostfrallor
Naturligt glutenfria ingredienser
Ca 16 stycken
Glutenfria frallor med dadlar
Mjuka goda glutenfria frallor med dadlar för en perfekt start på lördagsmorgonen. Mängden dadlar går att variera beroende på hur mycket sötma du vill att brödet ska ha. I övrigt består de glutenfria frallorna av enbart naturligt glutenfria ingredienser. Vi rullade ganska små bröd vilket blev otroligt saftigt och gott. Gör du dom lite större kan man behöva något mer vätska och lite längre tid i ugnen.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Låt brödet vila
Det första man vill göra efter att du bakat färdigt är ju att äta men om du har lite tålamod och låter brödet eller bakverket få vila kommer det smaka ännu godare. Låt det ligga under en handduk i några timmar så kommer det smaka ännu bättre sen.
Glutenfria mjölsorter
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Havremjöl
Ett populärt mjöl som används flitigt inom glutenfri bakning. Ett av få mjölsorter som binder en liten del vätska vilket brukar göra brödet mer saftigt. Har du dessutom psyllium i degen blir det oftast väldigt bra resultat. För att vara på den säkra sidan ska du välja ett ”rent havremjöl” så du vet att det är helt glutenfritt och inte hanterats i samma lokaler som mjöl med gluten.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
Rismjöl 1 dl = 80 g
Havremjöl 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria frallor med dadlar
Ingredienser
- 4 msk premium psyllium
- 100 g havremjöl
- 100 g rismjöl
- 200 g fullkornsrismjöl
- 200 g bovetemjöl
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 dl dadlar
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 800 g (8 dl) mjölk (eller vatten)
- 50 g jäst
Instruktioner
- Värm mjölken och lös upp jästen i den.
- Tillsätt honungen och dadlarna.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål. Kör både de blöta och torra ingredienserna i en matberedare på låg hastighet i tio minuter.
- Låt degen stå och jäsa i två timmar.
- Fukta händerna och forma degen till 16 frallor.
- Låt frallorna efterjäsa en halvtimme. Grädda i 180 grader i 45 minuter.
Anteckning
Instagram: @magiskmat.nu