Grymt frukostbröd
Jäsning två timmar
Naturligt glutenfria råvaror
Glutenfritt Formbröd
Ett klassiskt glutenfritt formbröd. Vi gillar formbröd just för att det är så smidigt att bara röra ihop alla ingredienser och sen ner i formen. Du slipper oftast kladda med degen, speciellt om du har en bakmaskin. Det går utmärkt att minska mängden äppeljuice i det glutenfria brödet. Ersätt antingen hela mängden med vatten eller ta lite mindre äppeljuice. Ett tips är att addera små äppelbitar i för att fortfarande få en härlig äppelsmak på brödet.
Tips för glutenfritt bröd
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.
Glutenfria mjölsorter
Havremjöl
Ett populärt mjöl som används flitigt inom glutenfri bakning. Ett av få mjölsorter som binder en liten del vätska vilket brukar göra brödet mer saftigt. Har du dessutom psyllium i degen blir det oftast väldigt bra resultat. För att vara på den säkra sidan ska du välja ett ”rent havremjöl” så du vet att det är helt glutenfritt och inte hanterats i samma lokaler som mjöl med gluten.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Quinoamjöl
Ett sällsynt mjöl som oftast bara finns i riktigt välsorterade stormarknader eller hos mindre ekobutiker osv. Det är dock värt att få tag på för det ger en fin smak och bra proteintillskott till ditt glutenfria bröd. Quinoamjöl finns i många olika webbutiker för dig som inte bor nära en välsorterad butik. I detta recept går det bra att ersätta quinoamjölet med mer ris och havremjöl.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
Havremjöl 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt formbröd
Ingredienser
- 50 g jäst
- 2,5 dl vatten
- 2,5 dl äpplejuice (går att ersätta med vatten)
- 1 st äpple
- 3 msk ekologisk psyllium
- 200 g quinoamjöl
- 200 g rismjöl
- 200 g glutenfritt havremjöl
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 1 msk citronsaft
Instruktioner
- Mät upp alla torra ingredienser och ställ åt sidan.
- Rör ut jästen i vatten och äppeljuice.
- Tillsätt honung, äppelbitar samt därefter de torra ingredienserna.
- Rör ihop på lägsta hastighet i en matberedare i tio minuter.
- Lägg bakplåtspapper i en brödform och fördela degen. Blöt fingrarna och jämna ut degens yta.
- Slå in formen med plastfolie och låt jäsa i två timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfolien och grädda i 20 minuter (i varmluftsugn).
- Stäng av varmluften och grädda i ytterligare 30 minuter eller tills det känns ihåligt när du knackar på det.
Anteckning
Instagram: @magiskmat.nu