Glutenfri
Raffinerat sockerfri
Mejerifri (om du väljer mejerifri grädde)
Äggfri
Glutenfri Semmelwrap
Glutenfri semmelwrap är en i raden av nytänkande varianter av den klassiska glutenfria semlan. Personligen tycker vi det här är en riktigt favorit om man gillar mandelmassa. Då grädden och mandelmassan rörs ihop till en härlig smet och det blir väldigt mycket fyllning totalt. Semmelwrapen är förutom glutenfri även fri från raffinerat socker och går att göra laktosfri.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Tips för jäsning
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.
Glutenfria mjölsorter
Potatismjöl
Brukar också gå under namnet potatisstärkelse. Görs helt enkelt från potatis och har en neutral smak. Brukar användas som ett substitut för vetemjöl i tex tårtor och bakverk men går även att ha till bröd. Används också för sina bindande egenskaper i såser då det tjocknar tillsammans med vätska.
Kokosmjöl
Ett fräsch och smakrikt mjöl från det torkade fruktköttet av kokosnöten. Har ett högt innehåll av kostfibrer, närmare 40%. Används ofta i bakverk, pannkakor, våfflor osv då det ger en något söt smak. Gör sig inte lika bra till bröd men går absolut att använda. Ger en härlig med mild smak av kokos. Har fått ett uppsving senaste åren med LCHF-trenden då det innehåller liten andel kolhydrater. Ett tips är att tillsätta en del kokosmjöl till din smoothie eller hälla det i yoghurten för ett extra fibertillskott.
Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Kokosmjöl 1 dl = 50 g
Potatismjöl 1 dl = 80 g
Mandelmjöl 1 dl = 50 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfri Semmelwrap
Ingredienser
Ingredienser Wraps
- 2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
- 2 msk kokossocker, alt. sukrin gold eller annanvalfri torr sötning
- 2 msk mandelmjöl
- 2 msk kokosmjöl
- 2 msk potatismjöl
- ¾ msk premium psyllium
- ¾ msk bakpulver
- 1 msk smält kokosolja
- ¾ tsk kardemumma
- 1 nypa salt
- ½ dl valfri mjölk
- grädde
Ingredienser mandelmassa
- 1 dl grovmalt mandelmjöl
- 3 msk valfri mjölk tex havremjölk
- 1 msk agave sirap alt. yacon sirapeller annan valfri sötning,
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225C.
- Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna.
- Blanda chiafröna med vattnet, rör om tills du har en geléaktig massa.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Blanda sedan samtliga ingredienser till en jämn deg i en skål. Låt degen svälla 3-4 minuter.
- Dela degen i 4 lika stora delar.
- Kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 2-3 mm tjock.
- Grädda i 5-7 minuter, en eller två åt gången beroende på hur stora plåtar du har. Låt svalna innan servering.
- Bred på mandelmassa och spritsa på valfri grädde, vik ihop, servera och njut!