Glutenfria Nutella Semlor

60 min jäsning

Glutenfri mjölmix

6st  glutenfria nutella semlor


Glutenfria Nutella Semlor

Glutenfri nutella semlor är ett måste för alla chokladälskare där ute. De här är bland det godaste vi någonsin ätit. Helt otroligt god – om man gillar choklad vill säga. I grund och botten är den likadan som en vanlig semla, bara det att du blandar i massvis av krämig nutella. Du kan givetvis välja själv hur mycket nutella du vill ha i beroende på hur söt du vill att din glutenfria semla ska bli.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Saftigare bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Nutella Semlor

Glutenfria Nutella Semlor

En variant till den klassiska semlan. Denna glutenfria nutellasemla är väl värd att bakas. Så otroligt god!
Inga röster ännu
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jäsning 1 t
Total tid 1 t 40 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

Bröd

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 msk premium psyllium
  • 1 tsk xantangummi
  • ½ dl vit sirap
  • ½ st ägg
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 300 g (5 dl) glutenfri mjölmix
  • ½ st uppvispat ägg till pensling

Fyllning

  • inkråmet från bullarna
  • 3 dl nutella (eller mindre mängd för mindre chokladsmak)
  • 2 msk mjölk eller grädde
  • 4 dl vispgrädde
  • Florsocker att pudra över

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt psyllium och xantan. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
  • Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  • Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix och dela den i 6 delar om du vill ha stora semlor, eller 8 delar om du vill ha lite mindre semlor. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Täck bullarna med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  • Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål.
  • Blanda ihop inkråmet med hälften av nutellan och mjölk eller grädde. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  • Fyll bullarna med nutellafyllningen.
  • Vispa grädden och blanda en del av den med resten av nutellan tills du får önskad konsistens. Spritsa eller bred ut nutellablandningen ovanpå fyllningen.
  • Spritsa eller klicka ut resterande grädde ovanpå nutellan. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Anteckning

Recept av Anneli Andersson som driver bloggen “Glutenfria godsaker”. Klick in här för att komma till bloggens startsida.
Keyword glutenfria semlor
Tried this recipe?Let us know how it was!