Smillas Glutenfria Semlor

Glutenfri Mjölmix

60 min jäsning

15 st glutenfria semlor


Smillas Glutenfria Semlor

Baka årets semlor som ett proffs med Smilla Luuk. Dessa sagolikt goda semlor innehåller allt du behöver för en lyckad fettisdag. Glutenfria semlor blir en riktig succé med ett recept lätt som detta. Smillas är ett proffs och driver bla en podcast där de diskuterar relevanta frågor och ämnen som rör dig med celiaki. Du hittar podcasten där poddar finns.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantangummi ger degen spänst och mer volym.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                           1 msk = 6,9 g
Premium psyllium             1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt.

Smillas Glutenfria Semlor

Smillas Glutenfria Semlor

Goda glutenfria semlor med naturligt glutenfria ingredienser. Ett måste till fettisdagen eller när som för den sakens skull.
Inga röster ännu
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jäsning 1 timme
Total tid 1 timme 35 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 15 stycken

Ingredienser
  

Bröd

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 msk EKO psyllium
  • 1 tsk xantangummi
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, mortlad
  • 1 st ägg
  • 1 dl kvarg
  • 1 krm salt
  • 6 dl glutenfri mjölmix
  • 1 st ägg, till pensling
  • Valfri vispad grädde att toppa med + florsocker.

Mandelmassa

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl florsocker
  • ½ dl mjölk

Instruktioner
 

Bullar

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den blir ljummen. Smula ner jästen och vispa ut den i smörblandningen.
  • Tillsätt  EKO psyllium och xantan och vispa ut klumparna med en handvisp. Låt svälla i ca 10 minuter. Vispa då och då så att blandningen inte skiktar sig.
  • Häll smörblandningen och resten av ingredienserna i en bunke. Arbeta degen länge och noga i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar tills den är slät och spänstig utan att vara kladdig. När man petar på degen ska den inte fastna på fingret. Om den gör det – tillsätt lite mer mjölmix.
  • Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Dela upp degen i 15 delar. Om degen kladdar – blöt händerna lite grann när du jobbar med den. Rulla varje del till en slät bulle.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem ca 15 minuter.
  • Låt bullarna svalna helt och fyll dem sedan med mandelmassa och grädde. Avsluta med att pudra florsocker på locken

Mandelmassa

  • Rosta mandelmjölet i en torr stekpanna.
  • Mixa ihop alla ingredienser till en slät massa.

Anteckning

Receptet kommer från Smilla Luuk och bilden är tagen av Ulrika Pousette. Smilla skriver glutenfria kokböcker och har nyligen gett ut boken “Smilla firar glutenfritt” som du kan köpa här.
Keyword glutenfria semlor
Tried this recipe?Let us know how it was!