Glutenfri pizza

Naturligt glutenfria ingredienser

Gräddning ca 15 min

Recept till en stor pizza


Glutenfri Pizza

Glutenfri pizza med parmesanbotten med lågt kolhydratinnehåll. Det är så fräscht att äta en pizza med riktigt bra ingredienser och inte bara vanligt vetemjöl. Det ger en helt annan tyngd och smak med parmesan, mozarella och havremjöl. En helt glutenfri pizza perfekt för hemmakvällar i soffan eller att bjuda vännerna på när det är dags för middag.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Gräddning i ugnen
Olika ugnar beter sig olika. Ställ därför klockan gärna på något mindre tid än vad receptet anger och kolla gärna en gång för tidigt så att ditt bröd inte stått inne för länge. För varmt och för länge gör ditt bröd torrt. Ha tålamod och testa dig fram med tiden och värmen.

Glutenfria mjölsorter

Havremjöl
Ett populärt mjöl som används flitigt inom glutenfri bakning. Ett av få mjölsorter som binder en liten del vätska vilket brukar göra brödet mer saftigt. Har du dessutom psyllium i degen blir det oftast väldigt bra resultat. För att vara på den säkra sidan ska du välja ett ”rent havremjöl” så du vet att det är helt glutenfritt och inte hanterats i samma lokaler som mjöl med gluten.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Havremjöl                          1 dl = 55 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfri pizza

Glutenfri pizza

God glutenfri pizza med parmesan. RIktigt fint att bjuda på en fredagkväll när du har gäster. Går att byta ut toppingen mot något som du har hemma eller tycker mer om.
Inga röster ännu
Förberedelser 12 minuter
Tillagningstid 16 minuter
Total tid 28 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 1 stycken

Ingredienser
  

  • 1 st riven zuccini
  • 2 st ägg
  • ½ dl havremjöl
  • 4,5 dl riven parmesanost
  • 1,5 dl laktosfri mozzarella riven eller skuren i småbitar
  • 1 tsk premium psyllium

Topping

  • handskalade räkor
  • 1 burk laktosfri gräddfil
  • hackad purjolök (endast den gröna delen är low-FODMAP)
  • rostade solrosfrön
  • riven parmesan
  • svartpeppar

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 240 grader.
  • Riv zucchini och försök pressa ut all vätska ur den.
  • Blanda zucchinin med resten av ingredienserna till pizzadegen och låt den stå några minuter.
  • Bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper och försök få till en någorlunda rund och jämn pizzabotten.
  • Grädda den i cirka 13-16 minuter tills den fått fin färg.
  • Ta ut den och låt den kallna.
  • När den är kall brer du på gräddfil och toppar med räkor, salladslök, lite riven parmesan, svartpeppar och solrosfrön.
  • Skär i bitar och servera.

Anteckning

Recept av Johanna Håkansson, www.magiskmat.sporthalsa.se
Instagram: @magiskmat.nu
Keyword glutenfri pizza
Tried this recipe?Let us know how it was!