Naturligt glutenfria ingredienser
Häftig färg av rödbetorna
Ca 4-5 våfflor
Glutenfria Rödbetsvåfflor
Ett annorlunda men spännande recept på glutenfria våfflor med rödbetor i smeten. Går det tänker du då? Ja, de gör det faktiskt. Det är faktiskt väldigt gott till och med. Dessutom får de glutenfria våfflorna en härlig färg vilket alla barn burkar tycka är spännande och roligt. Gör något kul nästa gång ni gör våfflor, testa något nytt.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Glutenfria mjölsorter
Havremjöl
Ett populärt mjöl som används flitigt inom glutenfri bakning. Ett av få mjölsorter som binder en liten del vätska vilket brukar göra brödet mer saftigt. Har du dessutom psyllium i degen blir det oftast väldigt bra resultat. För att vara på den säkra sidan ska du välja ett ”rent havremjöl” så du vet att det är helt glutenfritt och inte hanterats i samma lokaler som mjöl med gluten.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
Havremjöl 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria rödbetsvåfflor
Ingredienser
- 4 st ägg
- 100 g salladsost eller feta
- 15 g premium psyllium
- 100 g rismjöl
- 50 g glutenfritt havremjöl
- 200 g riven rödbeta
- 1 krm salt
- 2 dl mjölk
- Smör till bakning
- 1 näve ruccola
- 1 näve groddar
- 8 st körsbärstomater
Instruktioner
- Vispa ägg, rismjöl, psyllium, havremjöl, hälften av rödbetsrivet, salt och mjölk med en elvisp tills du får en jämn konsistens.
- Hetta upp våffeljärnet och lägg lite smör på plattorna.
- Fördela en fjärdedel av degen på plattorna (den flyter inte ut av sig själv som vanlig våffelsmet).
- Grädda våfflorna i 5-7 minuter beroende på våffeljärn. De ska grädda längre än normalt, så ha tålamod.
- Servera våfflorna varma med resten av rödbetorna, ruccola, groddar och delade körsbärstomater på toppen.
Anteckning
Instagram: @magiskmat.nu