Glutenfri Pajdeg med Mjölmix

Xantangummi

Glutenfri mjölmix

Recept till en pajdeg


Glutenfri pajdeg med mjölmix

Baka en glutenfri paj med detta enkla recept. Viktigt när man bakar en glutenfri pajdeg är att se till att du har tillräckligt med vätska samt någon ingrediens som har egenskaper som binder samman degen, som tex psyllium. Sen får du låta smaklökarna guida dig till vad du vill stoppa i ditt pajskal, de funkar lika bra till matpajer som till dessertpajer. Du kan även använda degen att smula över tex en äppelpaj som smuldeg.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfri Pajdeg med Mjölmix

Glutenfri Pajdeg med Mjölmix

Baka en glutenfri paj med detta enkla recept.Viktigt när man bakar en glutenfri pajdeg är att se till att du hartillräckligt med vätska samt någon ingrediens som har egenskaper som bindersamman degen, som tex psyllium.
Inga röster ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 1 stycken

Ingredienser
  

 • 225 g glutenfri mjölmix, ljus
 • 1 tsk xantangummi
 • 100 g smör
 • 1 st ägg
 • salt
 • Vatten

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 225 grader.
 • Blanda alla ingredienser och knåda väl till en mjuk massa.
 • Arbeta ut degen jämnt över pajformen.
 • Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
 • Går bra att använda som både matpaj och efterrättspaj.
Keyword glutenfri pajdeg
Tried this recipe?Let us know how it was!