Somrig glutenfri äppelpaj
Glutenfritt och LCHF vänlig pajdeg
Färdig på ca 30 min
Recept till en form
Glutenfri Äppelpaj
Ljuvlig glutenfri äppelpaj med nyplockade äpplen är en svårslagen men ack så enkel efterrätt. Med en glutenfri pajdeg kan alla på festen ta del av äppelpajen oavsett allergi eller inte. Vissa tycker vaniljsåsen är godast, men då har du inte smakat på den här äppelpajen. Prova att baka den redan idag så kommer du förstå vad vi menar. Alla dagar är glutenfria dagar.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Följ receptet
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.
Glutenfria mjölsorter
Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Mandelmjöl 1 dl = 50 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfri Äppelpaj
Ingredienser
- 3 dl mandelmjöl
- 1 msk premium psyllium
- 1 krm salt
- 50 g smör
- 1 st ägg
- ½ dl vatten
Fyllning
- 4-5 st äpplen
- kanel
- kardemumma
- smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ordentlig till en fast mjuk deg.
- Tillsätt mer vätska om degen blir för torr.
- Knåda ut degen jämt i pajformen och grädda i 8-10 min mitt i ugnen.
- Skär äpplena i lagom stora bitar och placera ut i ett fint lager i det gräddade pajskalet.
- Krydda med kanel och kardemumma.
- Lägg tunna bitar av smör ovanpå äpplena för ännu mer smak.
- Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
- Servera med vaniljsås, grädde eller njut av pajen som den är.