Bovete och majs
Jästid 60 + 30 min
Formbröd eller små bröd
Glutenfri Bovetelimpa
Ett gott glutenfritt bovetebröd i klassisk ugnsform. Så gott formbröd och inte alls svårt att slänga ihop. De naturligt glutenfria ingredienserna gör sig väldigt bra tillsammans och ger en härlig bakupplevelse i köket. Ett tips om du ska frysa in brödet är att skiva det innan så kan du plocka ut så många skivor du önskar allt eftersom. Glutenfritt bovetebröd slår aldrig fel och bovetemjölet är väldigt tacksamt att baka enkelt på.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Knåda, knåda och knåda
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.
Glutenfria mjölsorter
Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
Majsmjöl 1 dl = 55 g
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfri Bovetelimpa
Ingredienser
- 500 g kallt vatten
- 25 g färsk jäst
- 30 g honung
- 100 g majsmjöl
- 150 g bovetemjöl
- 75 g majsstärkelse
- 2 tsk salt
- 30 g premium psyllium
Instruktioner
- Lös upp jästen i det kalla vattnet.
- Tillsätt alla övriga ingredienser utom psyllium.
- Blanda samman för hand, med en elvisp eller assistent.
- Tillsätt psyllium under omrörning så att inga klumpar bildas. I det här stadiet är degen lös, som en smet.
- Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1 timme.
- Stjälp ut degen på ett underlag lätt mjölat med bovetemjöl.
- Forma degen till en limpa och lägg i en brödform, smörad eller oljad.
- Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 230 grader. När ugnen är varm, grädda brödet i 230 grader i 50 minuter.
- Låt brödet svalna innan det skärs upp.