Grundrecept Glutenfri Pajdeg

Grundrecept

Klart på 15 min

Recept till en form


Grundrecept Glutenfri Pajdeg

Ett recept på glutenfri pajdeg är alltid bra att ha i skafferiet. Det går bra att använda receptet till att göra både matpaj eller efterrättspaj. Paj går alltid hem tycker vi. Det är smidigt att ha med sig som matsäck på vandringsturer eller biltur. Samtidigt är det heller aldrig fel att bjuda på en fin glutenfri äppelpaj eller blåbärspaj beroende på när på året du har gäster.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Gyllebrun yta
Hur får man sån där fin yta som på bild? När du ställt in brödet i ugnen, skvätt lite vatten ovanpå samt ställ en ugnsfast skål med vatten under brödet. Ytan kommer då bli krispigt fin och gyllenbrun.

Glutenfria mjölsorter

Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.

Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Majsmjöl                            1 dl = 55 g
Majsstärkelse                     1 dl = 55 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfri pajdeg

Grundrecept Glutenfri Pajdeg

Grundrecpt på glutenfri pajdeg som går att använda som efterrättspaj eller matpaj.
Inga röster ännu
Tillagningstid 15 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 1 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g majsmjöl
  • 100 g majsstärkelse
  • 1 tsk premium psyllium
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten (eller mer om det upplevs för torrt)

Instruktioner
 

  • Blanda alla ingredienser och låt stå i ugnen, 8-10 min på 200 grader.
Keyword glutenfri paj
Tried this recipe?Let us know how it was!