Glutenfri mjölmix
Perfekt till frukost
6 st baguetter
Glutenfria Havrebaguetter
Detta är en variant på de morotsbaguetter som finns i boken Glutenfritt – gott och enkelt. Här används havre istället för morötter i brödet. Vi har dessutom testat att använda SoftBake till det här brödet och det blev en succé. Maken till fluffiga baguetter har vi aldrig sett tidigare. 18 gram SoftBake kan du addera när du blandar i mjölet innan vätskan adderas. Det blir hur bra som helst.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Tips för jäsning
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Havrebaguetter
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk + 7 dl vatten (eller bara vatten)
- 30 g (3 msk) premium psyllium
- 18 g (2,5 msk) SoftBake
- 3 msk hela linfrön
- 100 g (3 dl) rena havregryn
- 2 tsk malda pomeransskal
- 790 g (13 dl) glutenfri mjölmix
- 2 1/2 tsk salt
Pensling
- uppvispat ägg
Instruktioner
- Smula jästen i degbunken.
- Värm mjölk och vatten (eller bara vatten) till 37°C.
- Häll det ljumma degspadet över jästen och rör tills jästen har löst sig.
- Vispa ner psyllium och linfrö och blanda ner havregryn.
- Låt blandningen stå i 10 minuter så att psylliumförskalen hinner svälla.
- Tillsätt pomeransskal, SoftBake och det mesta av mjölet och bearbeta en god stund.
- Tillsätt salt och sedan resterande mjöl tills degen dallrar och stannar men inte faller ihop när du slutar att bearbeta den. Degen ska vara lite klibbig.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i 1-2 timmar.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
- Knåda inte utan skär bara degen i sex långa bitar och fös med lätt mjölade händer ihop bitarna till baguettform. Lägg baguetterna på bredden på två bakplåtar (tre baguetter per bakplåt).
- Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme tills baguetterna direkt fjädrar tillbaka vid lätt beröring.
- Pensla med uppvispat ägg för att ge baguetterna fin yta och fin färg i ugnen.
- Grädda i 225 °C med varmluft i cirka 12 minuter.
- Låt svalna på galler med eller utan bakduk, beroende på om du vill ha skorpa på baguetterna eller inte.