Go Back
+ servings
glutenfri och vegetarisk hamburgare

Vegetarisk burgare med glutenfritt hamburgerbröd

Hemmagjorda hamburgare och bröd. Vegetariska hamburgare och även recept på hemmagjord ketchup.
Inga röster ännu
Tillagningstid 1 timme
1 timme
Total tid 2 timmar
Måltid Huvudrätt
Portioner 12 stycken

Ingredienser
  

Ingredienser hamburgare:

  • 1 st burk kikärtor
  • 2 st stora portabellosvampar alt. champinjoner
  • 1 kruka persilja
  • 200 g färsk spenat
  • 1 burk urkärnade, svarta oliver
  • 2 st urkärnade, röda paprikor i bitar
  • 1 st rödlök, skalad och grovhackad
  • 3 st hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk tamari
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 msk premium psyllium
  • 3 dl kokt quinoa (valfri färg)

Ingredienser hamburgerbröd:

  • 10 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • ½ dl olivolja
  • 2 st vispade ägg
  • 2 msk agavesirap
  • 4 dl rårismjöl eller rismjöl
  • 4 dl bovetemjöl
  • ½ dl premium psyllium
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt

Topping av hamburgerbröd

  • 1 st ägg
  • 1 tsk vatten
  • sesamfrön
  • olivolja

Hemmagjord ketchup

  • 4 st soltorkade tomater
  • 1 st sköljd tomat (skär bort den gröna toppen)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk saft från en pressad citron
  • 1 st skivad vitlöksklyfta
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • 1 nypa örtsalt

Instruktioner
 

Instruktioner hamburgare

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Mixa allt förutom quinoan till en jämn massa.
  • Rör ner quinoan med sked.
  • Forma 8 hamburgare. Lägg burgarna på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd på biffarna och ställ tillbaks dem 10 minuter till.

Instruktioner hamburgerbröd

  • Rör ut jästen i vattnet.
  • Tillsätt olivolja, de vispade äggen och sirapen. Rör ihop allting.
  • Blanda de torra ingredienserna för sig.
  • Rör ihop alla ingredienser under kraftig omröring. Plasta degen och låt vila 1 timme.
  • Ta upp degen och forma (med oljade händer) till 12 hamburgerbröd.
  • Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa 1 timme till.
  • Ta bort plasten och pensla bröden med ägg och vatten.
  • Strö över sesamfrön och ställ in bröden i ugnen i 8 – 10 minuter på mittersta falsen.

Instruktioner ketchup

  • Mixa allt till en puré. Förvara i kylen.
  • Tomatsåsen kan stå i ett par dagar.

Anteckning

Dessa burgare är enkla att göra och du kan pröva att byta ut oliverna mot soltorkade tomater – det är supergott! Längre ner finns recept på hemmagjord ketchup.
Recept ur kommande boken ”Baka Vego – Veganska recept” av Mekto Ganic
Keyword hamburgebröd, vegetariska hamburgare
Tried this recipe?Let us know how it was!