30 min jäsning
Klar på två timmar
Skrädmjöl
Glutenfria Havrerutor
Goda havrerutor med naturligt glutenfria ingredienser. Receptet är gjort av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson med lång erfarenhet av glutenfri bakning. Havrerutor passar bra till frukost, att bjuda på till en kopp te på kvällen eller som ett mellanmål med härligt pålägg.
Glutenfria Havrerutor
Goda havrerutor med naturligt glutenfriaingredienser. Receptet är gjort av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson med långerfarenhet av glutenfri bakning.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk rapsolja
- 1 msk premium psyllium
- 2 msk honung
- ½ msk malda brödkryddor
- 1 tsk salt
- 1 dl rismjöl
- 1 dl solrosfrön
- 2 ½ dl havregryn
- 7 dl skrädmjöl, Stöpaforskvarn)
Garnering
- havregryn
- solrosfrön
Instruktioner
- Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till fingervärme, 37°C och häll det över jästen. Rör tills den löst sig.
- Tillsätt olja, psyllium, honung, brödkryddor och salt. Rör om och låt stå några minuter.
- Blanda ner rismjöl, solrosfrön havregryn och hälften av skrädmjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen är smidig, men fortfarande rätt kladdig.
- Lägg ett bakplåtspapper i en ungsform t.ex. 23 X 30cm. Flytta över degen på papperet och platta ut den lite, med våta eller mjölade händer. Strö på havregryn och solrosfrön. Täck med bakduk och låt jäsaca 30 minuter.
- Grädda mitt i ugnen på 225°C, 20-25 minuter. Låt brödet svalna något i formen innan det stjälps upp. Skär lagom stora bitar och dela dem längs med.
Anteckning
Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson
Tried this recipe?Let us know how it was!