Go Back
+ servings
Havrerutor

Glutenfria Havrerutor

Goda havrerutor med naturligt glutenfriaingredienser. Receptet är gjort av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson med långerfarenhet av glutenfri bakning.
Inga röster ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Jäsning 30 minuter
Total tid 1 timme 5 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 plåt

Ingredienser
  

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk premium psyllium
  • 2 msk honung
  • ½ msk malda brödkryddor
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 ½ dl havregryn
  • 7 dl skrädmjöl, Stöpaforskvarn)

Garnering

  • havregryn
  • solrosfrön

Instruktioner
 

  • Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till fingervärme, 37°C och häll det över jästen. Rör tills den löst sig.
  • Tillsätt olja, psyllium, honung, brödkryddor och salt. Rör om och låt stå några minuter.
  • Blanda ner rismjöl, solrosfrön havregryn och hälften av skrädmjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen är smidig, men fortfarande rätt kladdig.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en ungsform t.ex. 23 X 30cm. Flytta över degen på papperet och platta ut den lite, med våta eller mjölade händer. Strö på havregryn och solrosfrön. Täck med bakduk och låt jäsaca 30 minuter.
  • Grädda mitt i ugnen på 225°C, 20-25 minuter. Låt brödet svalna något i formen innan det stjälps upp. Skär lagom stora bitar och dela dem längs med.

Anteckning

Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!