30 min jäsning
Bovetemjöl och flingor
Skär upp och frys in
Glutenfritt Bovetebröd
Ett enkelt och väldigt gott bovetebröd med naturligt glutenfria råvaror som du hittar i din livsmedelsbutik. Ditt glutenfria bovetebröd blir ännu mer saftigt om du tillsätter mer morötter än vad som anges i receptet.
Bovete är naturligt glutenfritt och ger en fin smak till allt slags bröd. Linfröna, morötterna och premium psyllium bidrar alla med att binda vätska så se till att degen inte blir för torr.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.
Glutenfria mjölsorter
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt Bovetebröd
Ingredienser
- 25 g jäst
- 4 dl vatten
- 2 msk rapsolja
- 2 msk helt linfrö
- 1 msk premium psyllium
- 1-2 tsk hel fänkål
- 1 tsk salt
- 1 st morot (ca 100 g)
- 90 g boveteflingor (2 dl)
- 350 g bovetemjöl (7 dl)
- Glutenfria Boveteflingor
Instruktioner
- Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader och häll det över jästen. Rör tills den löst sig.
- Tillsätt olja, linfrö, psyllium, stött fänkål och salt. Rör om och låt stå några minuter.
- Skala och finriv moroten. Blanda ner morot,boveteflingor och hälften av bovetemjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen är smidig.
- Flytta över den till en oljad 1 1/2 liters bakform. Släta till ytan och strö på boveteflingor. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Grädda mitt i ugnen 200°C, 30-40 minuter. Låt brödet svalna något i formen innan det stjälps upp.