Hemmagjorda glutenfria hamburgerbröd
Paleo och LCHF vänliga
Supergoda!
Recept till 6 st
Glutenfria Hamburgebröd
Glutenfritt hamburgebröd som passar alla. De är glutenfria, LCHF-vänliga och paleo anpassade. Det är en lyxig känsla att grilla på hamburgare och sen plocka fram sina egna hamburgebröd och avnjuta en god hamburgare. Mandelmjöl är ett perfekt mjöl att använda när du vill baka både glutenfritt och lchf-vänligt på samma gång. Det går även bra att baka och frysa in de här bröden.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Mandelmjöl 1 dl = 50 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Hamburgebröd
Ingredienser
- 3 dl mandelmjöl
- 3 st äggvitor
- 1 st äggula
- 3 dl hett vatten
- 5 msk premium psyllium
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk himalayasalt
Topping
- sesamfrön
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175° C.
- Blanda ihop de torra ingredienserna (mandelmjöl, psyllium, bakpulver och salt).
- Blanda i kokhett vatten, äggvitor och äpplecidervinäger, gärna med elvisp, i mjölblandningen..
- Dela i 6 lika stora delar, rulla till bollar och platta ut ca 1 cm tjocka på bakplåtspapper.
- Pensla med en uppvispad äggula och strö på sesamfrön.
- Grädda i nedre delan av ugnen i ca 30-40 minuter. Förvara i frys eller kyl.
Anteckning
Instagram: @ceciliafolkesson