Go Back
+ servings
Grovt Glutenfritt Bröd

Grovt Glutenfritt Bröd

Fint glutenfritt bröd med jäsning över natten.
4 / 1 röst
Tillagningstid 30 minuter
12 timmar
Total tid 12 timmar 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

Kväll

  • 130 g (2 dl) havrekärnor
  • 300 g (3 dl) vatten

Morgon

  • 400 g (4 dl) vatten
  • 25 g jäst
  • 15 g (½ dl) fibrex
  • 7 g (2 tsk) premium psyllium
  • 5 g (1 tsk) salt
  • 150 g (2 dl) bovetemjöl
  • 90 g (1 ½ dl) durramjöl
  • 50 g (1 dl) solrosfrön
  • 30 g (½ dl) hela linfrö
  • 120 g (6 st) fikon
  • 50 g (1 dl) paranötter

Instruktioner
 

Kväll

  • Koka upp vattnet. Dra från plattan och häll i havrekärnorna. Lägg på lock. Låt stå över natten.

Morgon

  • Häll av det vatten som ej sugits upp av havrekärnorna.
  • Lägg havrekärnor, vatten (4dl) och jäst i en stor bunke.
  • Rör runt så jästen löses upp.
  • Häll i fibrex, psyllium och salt. Rör ordentligt så all psyllium fördelar sig.
  • Häll i bovetemjöl, durramjöl, solrosfrön samt linfrön. Blanda till en jämn deg.
  • Klipp av den hårda biten på fikonen och klipp sedan fikonen i 4 bitar/fikon.
  • Häll i och blanda runt.
  • Hacka paranötterna i lite mindre bitar och rör i.
  • Låt jäsa 20 min under en handduk i bakbunken.
  • Smörj en avlång bakform med kokosolja och bröa med bovete.
  • Häll försiktigt över degen i formen och pudra sedan över lite bovete.
  • Låt jäsa ca en timma.
  • Grädda i mitten av ugnen på galler. 225grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Låt gräddas ca 30 minuter. Lägg ev över ett bakplåtspapper om det ser ut att brännas på toppen.
  • Ta ut brödet och låt svalna i formen. Låt helst brödet svalna helt innan det skärs upp.

Anteckning

Recept av Jennie Sjöström, jenniesmarket.se. Massor av läckra och bra recept för alla tillfällen. Bild av Magnus Egger.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!