Häll av det vatten som ej sugits upp av havrekärnorna.
Lägg havrekärnor, vatten (4dl) och jäst i en stor bunke.
Rör runt så jästen löses upp.
Häll i fibrex, psyllium och salt. Rör ordentligt så all psyllium fördelar sig.
Häll i bovetemjöl, durramjöl, solrosfrön samt linfrön. Blanda till en jämn deg.
Klipp av den hårda biten på fikonen och klipp sedan fikonen i 4 bitar/fikon.
Häll i och blanda runt.
Hacka paranötterna i lite mindre bitar och rör i.
Låt jäsa 20 min under en handduk i bakbunken.
Smörj en avlång bakform med kokosolja och bröa med bovete.
Häll försiktigt över degen i formen och pudra sedan över lite bovete.
Låt jäsa ca en timma.
Grädda i mitten av ugnen på galler. 225grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Låt gräddas ca 30 minuter. Lägg ev över ett bakplåtspapper om det ser ut att brännas på toppen.
Ta ut brödet och låt svalna i formen. Låt helst brödet svalna helt innan det skärs upp.