Glutenfritt Surdegsbröd

Recept av Malin Vesterback

Besök henne för fler glutenfria recept

Räcker till ett stort eller två små bröd


Glutenfritt Surdegsbröd

Att baka surdegsbröd är alltid en utmaning. Surdegen ska matas och pysslas om men det brukar bli så bra när man väl lyckas med brödet efter all kärlek man gett degen. Vi brukar baka flera satser på en gång i olika bunkar så man får flera bröd när man tex har gäster då det brukar ta slut snabbt annars. Lycka till och skriv gärna vad du tyckte om receptet.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Tips för jäsning
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.

Glutenfria mjölsorter

Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Durramjöl                           1 dl = 80 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Surdegsbröd

Glutenfritt Surdegsbröd

Riktigt fint glutenfritt surdegsbröd med durramjöl.
Inga röster ännu
1 d 12 t
Måltid Bröd
Portioner 1 limpa

Ingredienser
  

Dag 1

 • 3 dl rismjöl
 • 1 dl hirsflingor
 • 1 dl durramjöl
 • 2 tsk salt
 • 2 dl surdeg bubblig och aktiv
 • 4 dl vatten
 • 0,5 dl olivolja
 • 1 msk honung

Dag 2

Instruktioner
 

Dag 1

 • Blanda rismjöl, hirsflingor, durramjöl och salt i en stor skål.
 • Gör en grop i mitten och tillsätt surdeg, vatten, olja och honung i den. Rör om tills allt är väl blandat.
 • Låt fördegen stå framme i rumstemperatur i ett dygn.

Dag 2

 • Rör ner ett ägg i fördegen.
 • Blanda rismjöl med psylliumpulver och bikarbonat och rör ned.
 • Låt degen vila en halvtimme.
 • Baka ut degen på mjölad bänk (använd rismjöl – så mycket som behövs för att brödet ej ska klibba).
 • Forma degen till ett runt bröd och lägg det på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Du kan också göra två mindre bröd eller 3 st baguetter.
 • Värm ugnen till 225 C. Brödet jäser en stund på spisen bara så länge ugnen blir varm. Gör några vackra snitt i ytan med en vass kniv.
 • Grädda brödet i en timme (30 minuter för mindre bröd). Kontrollera med en kniv att brödet det inte är degigt i mitten, isf. grädda längre.

Anteckning

Recept och bild av Malin Vesterback, lagaglutenfritt.se. Besök henne för massor av glutenfri inspiration. Finns alltid något nytt härligt att testa hos Malin.
Keyword glutenfritt bröd, surdegsbröd
Tried this recipe?Let us know how it was!