Saftiga glutenfria frallor med morötter
Naturligt glutenfria ingredienser
Ägg och glutenfria
8 stycken
Glutenfria frallor
Baka goda glutenfria frallor och bjud på till frukosten för att få alla på bra humör innan dagen startar. De här frallorna är ett recept enligt FOOD MAP vilket betyder att de innehåller en hög halt av fibrer som är bra för din mage. Frallorna är gjorda utan ägg så även du som är allergisk mot ägg kan njuta av en god macka.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Viktomvandlare
Susanne Jarl som driver sajten recepten.se har gjort en riktigt bra måttomvandlare där de flesta ingredienserna vid glutenfri bakning finns med. Följ länken här.
https://www.recepten.se/artiklar/maatt_enheter.html
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska.
Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt.
Glutenfria Frallor
Ingredienser
- 25 g Jäst
- 5 dl Bovetemjöl
- 1 st Finriven morot
- 3 dl Laktosfri mjölk (går även bra med växtbaserad)
- 2 msk Rapsolja
- 1 tsk Salt
- 1 dl Havregryn
- 2 msk Premium Psyllium
- 2 msk Honung eller lönnsirap
- 1/2 dl Solrosfrön eller pumpafrön till garnering
Instruktioner
- Smula ner jäst i en bunke och tillsätt mjölk och blanda tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt sirap/honung, salt, riven morot, olja, havregryn och bovetemjöl och rör ihop ordentligt och tillsätt därefter psyllium.
- Blanda degen med en bakmaskin eller elvisp i cirka 5 minuter. Lägg enbakduk/kökshandduk över degen och låt den jäsa i 45 min.
- Rulla bullar av degen (välj själv om du vill ha 8 små eller 4 större)
- Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Pensla nu bröden med lite vatten ochsolrosfrön/pumpakärnor.
- Låt frallorna jäsa ytterligare 30 min under en bakduk.
- Grädda sedan frallorna i 250 grader i 8-12 minuter. Låt svalna lite innan du njnuter av riktigt goda glutenfria frallor.
Anteckning
Instagram: @magiskmat.nu