Rårismjöl
Kokosmjöl
Gräddning 40 min
Glutenfritt Bananbröd
Glutenfritt bananbröd är ett perfekt bröd att slänga ihop på dina gamla bananer som ligger hemma och inte ser så trevliga ut att äta. Men de är perfekta att bara mosa ner tillsammans med övriga ingredienser och på nolltid har du ett grymt gott glutenfritt bananbröd. Det här brödet är dessutom toppat med hackade valnötter och choklad från Zotter vilket gör det riktigt lyxigt och gott på samma gång.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare Bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Kokosmjöl
Ett fräsch och smakrikt mjöl från det torkade fruktköttet av kokosnöten. Har ett högt innehåll av kostfibrer, närmare 40%. Används ofta i bakverk, pannkakor, våfflor osv då det ger en något söt smak. Gör sig inte lika bra till bröd men går absolut att använda. Ger en härlig med mild smak av kokos. Har fått ett uppsving senaste åren med LCHF-trenden då det innehåller liten andel kolhydrater. Ett tips är att tillsätta en del kokosmjöl till din smoothie eller hälla det i yoghurten för ett extra fibertillskott.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
Kokosmjöl 1 dl = 50 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Bananbröd
Ingredienser
- 1 dl agavesirap eller honung
- 50 g rumsvarm kokosolja
- 4 st ägg
- 2 st riktigt mosade bananer
- 1 st skal från apelsin
- ½ dl kokosmjölk eller annan mjölk
- 1 msk vaniljpulver
- 2 dl rårismjöl
- 1 tsk salt
- 1 msk bakpulver
- ½ dl kokosmjöl
Övrigt
- olivolja
- kokosflingor
- 1 dl hackade valnötter
- 75 g Zotter choklad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 1/2 liters bakform med kokosflingor.
- Rör ihop agavesirap och kokosolja. Vispa äggen poröst. Tillsätt kokosoljablandningen i äggen och rör ihop.
- Rör därefter ner de mosade bananerna, apelsinskalet och kokosmjölken.
- Mät upp alla torra ingredienser och rör försiktigt ner i äggblandningen. Blanda gärna med en sked.
- Häll smeten i formen. Strö till sist försiktigt valnötter och choklad i mitten längs hela kakan.
- Ställ in i ugnen och grädda i 40 minuter på nedersta falsen.