Ett glutenfritt trekornsbröd med krossat bovete, hirsmjöl och rismjöl. Ett spännande bröd med god smak.
Naturligt glutenfria ingredienser
30 min jäsning
Brödform
Ingredienser trekornsbröd:
- 200 g kokande vatten
- 90 g krossat bovete
- 40 g sesamfrön
- 40 g linfrön
- 400 g ljummet vatten
- 2 msk Premium Psyllium
- 200 g hirsmjöl
- 370 g rismjöl
- 100 g majsstärkelse
- 1/2 tsk stött koriander
- 1 tsk salt
- 100 g yoghurt
- 20 g olja
- 40 g honung
- 35 g jäst
Degen rörs med fördel i maskin.
Gör såhär:
- Mät upp krossat bovete, sesamfrön och linfrön i en separat skål. Häll över det kokande vattnet och låt blandningen stå och dra i några minuter.
- Blanda psyllium och ljummet vatten i en annan skål och låt svälla ca 5 minuter. Smula i jästen.
- Tillsätt yoghurt, olja och honung och blanda väl.
- Blanda de torra ingredienserna, mjöl och kryddor, för sig.
- Rör ihop alla ingredienser i samma skål och häll i maskinen.
- Låt maskinen blanda i 15 min.
- Täck över degen med plasthölje och låt stå i 30 minuter.
- Arbeta degen till ett bröd och lägg i oljad form.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200° 40-45 min.
Recept av dietist Turid Nagelhus.