Glutenfria Prinsessemlor

Glutenfria

Jäsning 60 min

8st glutenfria prinsessemlor


Glutenfria Prinsessemlor

Glutenfria prinsessemlor är en variant på den klassiska glutenfria semlan. En hybrid av prinsesstårta och semla kan man säga. Den klassiska bullen kläs helt enkelt in i marsipan, precis som en prinsesstårta. En riktigt bra variant om du vill slå ihop semmeldagen och första torsdagen i mars tex som är Smålands nationaldag och då man efter tradition alltid ska äta prinsesstårta.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Gyllenbrun yta
Hur får man sån där fin yta som på bild? När du ställt in brödet i ugnen, skvätt lite vatten ovanpå samt ställ en ugnsfast skål med vatten under brödet. Ytan kommer då bli krispigt fin och gyllenbrun.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix

Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Prinsessemlor

Glutenfria Prinsessemlor

En variant på den klassiska semlan. Här kommer en läcker prinsessemla. En hybrid mellan prinsesstårta och semla.
Inga röster ännu
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jäsning 1 t
Total tid 1 t 50 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

Bröd

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 msk premium psyllium
  • 1 tsk xantangummi
  • ½ dl vit sirap
  • ½ st uppvispat ägg
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 300 g (5 dl) glutenfri mjölmix
  • ½ dl uppvispat ägg till pensling

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • hälften av inkråmet från bullarna
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Hallonsylt

Garnering

  • 400 g marsipan alternativt 2 färdigkavlade marsipanlock (Odenses är glutenfria)
  • 6 dl vispgrädde
  • Florsocker att pudra över

Instruktioner
 

Bröd

  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  • Vispa ner psyllium och xantan och låt svälla i 10 minuter.
  • Blanda ner sirap, uppvispat ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar. Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
  • Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med mjölmix och dela den i 8 bitar. Rulla till släta bullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Täck över bullarna med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Fyllning

  • Skär av ett lock på bullarna. Skär eventuellt locken i trekanter om du vill, jag tycker att det är snyggare än med runda lock.
  • Gröp ur lite av bullarnas inkråm och lägg ungefär hälften av det i en skål. Riv mandelmassan grovt.
  • Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk eller grädde och vaniljsocker. Späd med mer vätska om du vill ha massan lösare.
  • Fyll bullarna med mandelfyllningen och bred ut ett lager med hallonsylt ovanpå.
  • Kavla ut marsipanen ganska tunt om du inte använder färdiga tår Skär remsor som är breda nog att täcka bullarnas kanter och bitar som är lika stora som locken.
  • Vispa grädden och bred ut ett tunt lager runt bullarna samt på locken. Klä in bullarna med marsipanremsorna och täck locken med de mindre marsipanbitarna.
  • Spritsa vispgrädde på bullarna, lägg på locken och pudra över florsocker.

Anteckning

Recept av Anneli Andersson som driver bloggen “Glutenfria godsaker”. Klick in här för att komma till bloggens startsida.
Keyword glutenfria semlor
Tried this recipe?Let us know how it was!