Glutenfri Mjölmix Pizza

Baka glutenfria pizza som proffsen hemma i ditt eget kök.

  • Naturligt glutenfria ingredienser
  • Recept av Jonny Hamnell på nogluforme.com
  • Smidigt och enkelt
  • Tillsätt vätska, olja och jäst själv
  • Bra resultat varje gång

Glutenfria mjölmixer för enklare glutenfri bakning

Jonny Hamnell som driver kontot och hemsidan nogluforme.com har tagit fram en helt fantastisk pizza deg. Det är många som klickat sig in på hans recept och bakat själva men nu finns den alltså i en färdig förpackning. Enkelt, snabbt och bra resultat varje gång. Alla pizzakvällar är för alltid räddade!

Jonny Hamnell har även tagit fram ett recept på glutenfria hamburgerbröd som du hittar här på hemsidan. De andra två recepten är framtagna av Anneli Bark från glutenfriagodsaker.se. De recepten är på glutenfria frallor och kolakakor.

Beställ direkt online
Mixen till hamburgerbröden finns att beställa hem direkt via webshop. Följ den här länken så kommer du direkt dit. Mixen räcker till 3 pizzabottnar och blir riktigt goda. Man kan behöva justera värmen i ugnen för att få det tillräckligt varmt.

glutenfri mjölmix pizza

Ingredienser:

rismjöl, majsmjöl, potatismjöl, psyllium, hydroxipropylmetylcellulosa (SoftBake), xantangummi, salt

Till ett paket mjölmix, 3 pizzabottnar, behöver du:

450 g vatten, 22 g olivolja, 7,5 g jäst

Gör såhär:

1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olivoljan och hälften av mjölmixen och blanda samman. Tillsätt resten av mjölmixen och blanda i köksassistent med vingen, på me- delhastighet i ca 3 min. 

2. Skrapa samman och dela degen i 3 lika stora bitar och forma till släta bollar med oljade händer. Olja lätt med olivolja runt om och lägg i plastburk, sätt på lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 h. 

3. Värm pizzaugnen till 450-500°c eller hem- maugn till 275°c, varmluft med övervärme. Låt gärna stå på 30 min innan gräddning.

4. Baka ut för hand på mjölad bänk, ca 30 cm i diameter. Viktigt att ha koll så den inte fastnar i bänken, lyft då med stekspade och kasta in lite mer mjöl. Kavla inte degen. Toppa med exempelvis en god tomatsås, mozzarella och dina favoritpålägg.

5. I pizzaugn bakar du den på 2-4 min, i vanlig ugn i 6-9 min. Snurra den några gånger så att hela får färg och all ost bubblar. Kanten ska ha rest sig och vara minst gyllenbrun.

Q&A med Jonny

• Min pizza är degig i mitten, vad beror det på?

”De två vanligaste orsakerna är att degen inte bakats färdigt, antingen för att underlaget inte varit varmt nog, så att toppen och kanterna blivit färdig, innan botten, eller för att det varit för mycket fyllning på pizzan.”

• Om jag gör pizzan i en vanlig ugn, hur ska jag tänka då?

”Om man gör i ugnen så rekommenderar jag ett bakstål, en pizzasten eller en varm plåt. Man vill få värme även underifrån, annars riskerar man mörka kanter och rå botten.”

• Min pizzabotten fastnar i bänken/på spaden, vad gör jag?

”Dels behöver du se till att det är mjölat under degen så att den inte klibbar fast, men du behöver också baka av degen allt eftersom den är utarbetad. Om den blir liggande så har den en förmåga att ”suga sig fast” i underlaget. Glöm inte heller att mjöla lite lätt på pizzaspaden än.”

Näringsvärde per 100 g:
Energi1324 kJ / 313 kcal
Fett0,7 g
- varav mättat fett0,1 g
Kolhydrater70 g
- varav sockerarter0,8 g
Fiber8,3 g
Protein4,2 g
Salt2,7 g