Glutenfri Focaccia
Foccacia är ett italienskt bröd och är ett matbrödkryddat med salt. Mekto Ganic har ett glutenfritt recept på foccacia med vitlök.
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 20 minuter minuter
Jäsning 2 timmar t
Total tid 2 timmar t 35 minuter minuter
Portioner 1 mellanstor plåt
- 10 g jäst
- 2 1/2 dl kallt vatten
- 1/2 dl olivolja
- 1 tsk honung
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 1 dl polenta eller hirsgryn
- 2 dl bovetemjöl
- 2 msk premium psyllium
- 2 tsk havssalt
Topping
- 1/2 dl olivolja
- flingsalt
- rosmarin
Rör ut jästen med vattnet.
Rör ner olivoljan, honung och pressad vitlök
Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme.
Tryck ut degen i en valfri form. ca 25 cm i diameter, täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.
Sätt ugnen på 200°C.
Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin.
Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.
Foccacian håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.
Recept av Mekto Ganic.
Keyword focaccia, glutenfrit