Glutenfri kikärtspizza

Naturligt glutenfria ingredienser

Jäsning 1-2 tim

Recept till två stora pizzor


Glutenfri Kikärtspizza

Glutenfri pizza med kikärtor som botten. Förvånansvärt gott och annorlunda. Kikärtsmjöl är något som blir mer och mer populärt och den här glutenfria pizzan är ett kvitto på att det verkligen blir bra. KIkärtsmjöl finns i de flesta medelstora och stora butiker men man kan även göra sitt eget mjöl genom att pulverisera kikärtor i en mixer hemma. Lyxigt att göra egen glutenfri pizza från grunden.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Knåda, knåda och knåda
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.

Glutenfria mjölsorter

Kikärtsmjöl

Vi är mest vana vid att äta de hela kikärtorna eller göra hummus. I flera delar av världen är kikärtsmjöl ett väldigt vanligt mjöl. Gör sig bra till bröd och tunnbröd. Då mjölet görs på hela kikärtan har mjölet ett högt fiber- och proteininnehåll. Kikärtsmjöl brukar även bidra med luft och göra bakverket fluffigt. Fortfarande ganska dyrt i butiken och syns inte i så många recept. Går utmärkt att göra själv då du kan pulverisera hela kikärtor en mixer.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Kikärtsmjöl                        1 dl = 65 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

glutenfri kikärtspizza

Glutenfri kikärtspizza

Supergod glutenfri pizza gjord på naturligt glutenfria ingredienser med kikärtor som bas.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 55 minuter
Jäsning 2 timmar
Total tid 3 timmar 10 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 2 stycken

Ingredienser
  

Pizzabotten

  • 4 msk premium psyllium
  • 200 g kikärtsmjöl
  • 6 dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 30 g jäst

Fyllning

  • 1 st morot
  • 450 g färska tomater
  • 1 st rödlök
  • 1 st stor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 nypa chili efter smak
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 st lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st mozzarella

Instruktioner
 

  • Blanda alla de torra ingredienserna, lös upp jästen i vatten och rör ihop de torra och blöta ingredienserna. Kör degen på låg hastighet i en matberedare.
  • Lägg degen i en skål som täcks med plastfolie i 1-2 timmar.
  • Förbered fyllningen under tiden.
  • Skär morot, rödlök, vitlök och tomater i små bitar, häll i lite olja i en stekpanna och stek hastigt på hög värme utan att grönsakerna får färg.
  • Tillsätt kryddor, äppelcidervinäger, tomatpuré samt salt och peppar. Rör om och minska på värmen.
  • Låt puttra tills du har en trögflytande massa, men tillsätt lite vatten om det riskerar att brännas vid.
  • Smaka av med salt och socker och låt stå på låg värme i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt eller pizzasten i ugnen.
  • Dela pizzadegen i två delar, ta lite olja på degen och händerna och rulla ut den på bakplåtspapper.
  • Lägg bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna. Ta bort det översta bakplåtspapperet.
  • Fördela tomatsåsen på degen och placera den försiktigt på den varma plåten.
  • Dela halva mozzarellan i små bitar och lägg på pizzan. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter.

Anteckning

Du kan göra degen på morgonen innan du åker till jobbet. Minska i så fall jästmängden till 10 g och låt den jäsa på köksbordet, så är den klar när du kommer hem. Du kan behöva extra olivolja till utkavlingen av degen.
Tips! Den här pizzan behöver mycket längre tid i ugnen än en vanlig pizza. Det beror på att psyllium suger åt sig så mycket vatten och att det därför tar längre tid för degen att bli spröd.
Recept av Johanna Håkansson, www.magiskmat.sporthalsa.se
Instagram: @magiskmat.nu
Keyword glutenfri pizza
Tried this recipe?Let us know how it was!