Om kosttillskott

Måste jag äta kosttillskott? Funkar det? Vilka ska jag äta?

Listan kan göras lång på frågor om kosttillskott och den uppsjö av kosttillskott som finns på marknaden idag gör det inte lättare att välja vilket just du ska äta. Den allt större marknaden för kosttillskott beror till stor del på den sämre maten allt fler äter. Snabba kolhydrater, mättade fetter och mindre frukt och grönt gör att många får i sig för lite vitaminer och mineraler.

Kosttillskott är precis vad det låter som, ett tillskott till den kost som vi vanligtvis äter. Det är inte ett sätt att ersätta delar av den kost vi äter. Kosttillskott är vitaminer och mineraler i koncentrerat format i olika former, även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer och växtextrakt kan säljas som kosttillskott.

Funkar det?

Kosttillskott är till för att fungera som ett tillskott till den kost vi äter vanligtvis. Därför kan man inte kompensera en dålig kost med tillskott och förvänta sig positiva resultat på kroppen utan att ändra sin vanliga kost också. Det är ett helhetstänk!
Men räcker det inte med en ”bra” kost? Måste jag ta kosttillskott också?
Även fast du äter en bra och varierad kost kan det finnas ämnen du får i dig för lite av och behöver komplettera. Alla är vi olika och har olika behov av tillförsel av näringsämnen. För idrottare eller en person som tränar hårt är det viktigt att få i sig ordentligt med vitaminer och mineraler och i vissa fall extra mycket. Träning bidrar till ökad syre-, energi-, och vätskeomsättning och behöver i vissa perioder ett större intag av näringsämnen.

8 anledningar till att komplettera med kosttillskott:

  1. Näringsfattigare marker där våra grödor odlas – orsakad av det industriella jordbruket.
  2. Det geografiska läget. I norra Europa där solen lyser med sin frånvaro stora delar av året har vi konstant brist på D-vitamin.
  3. Försämrad matkultur. Snabbmat, skippade luncher och halvfabrikat tillhör vardagen för många.
  4. Miljögifter. Med bra vitamin- och mineralnivå kan kroppen själv avgifta sig.
  5. Stress. Dålig inverkan på kroppens vitamin- och mineralförråd.
  6. Läkemedel. Vissa mediciner försämrar upptagningsförmågan av näringen vi behöver.
  7. Viktkontroll. Med bra och rätt näring minskar suget efter sötsaker.
  8. Må bättre och mer energi! Ger du din kropp rätt näring mår den bra helt enkelt.

Spirulina!

Spirulina är en mycket näringsrik alg som innehåller över hundra näringsämnen. Dessa är proteiner, vitaminer, mineraler, alla essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror och klorofyll. Det sägs att bästa sättet att få i sig vitaminer och mineraler är genom att äta naturliga ämnen i deras naturliga form. Detta ska ge den optimala effekten, eftersom i en naturlig produkt samverkar innehållet i perfekt balans.

Spirulina består av 60-70% proteiner. Man kan få ut 20 gånger mer protein ur Spirulina än ur sojabönor och 1000 gånger mer än ur kött.

Spirulina innehåller mycket antioxidanter som skyddar våra kroppar från fria radikaler.

Spirulina är världens rikaste naturliga källa av B-12 vitamin men även många andra vitaminer och mineraler som är uppbyggande för vår kropp.