Om hudvård

Mjäll

Vår hud är fantastisk och förnyar sig själv hela tiden. Detsamma gäller huden i hårbotten. När det är dags för nya celler att komma fram lossnar de yttersta hudcellerna som torra vita fjäll, oftast osynliga. När mängden hudflagor ökar och blir synliga kallar man det för mjäll.

Fet hårbotten eller torr hårbotten spelar ingen roll, man kan ha mjäll oavsett. Den torra typen ramlar oftast ner och lägger sig på axlarna. Den feta sorten fastnar ofta i hårbottnen. Många upplever det som svårt att få bort mjäll men genom behandling brukar besvären minska.

Exakt vad som orsakar mjäll är oklart. En orsak kan vara en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna som kroppen reagerar på. Om man har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, kan huden reagera med att producera för mycket hudflagor vilket resulterar i större tapp av hudceller från bl.a. hårbotten. Även starka hårprodukter som gel, vax, mousse, sprej, färgningsprodukter m.m. kan orsaka ökningen av mjäll.

Mjällschampo

Entjäraschampo är ett effektivt schampo för behandling av mjäll. Entjära har flera positiva egenskaper på huden och vid behandling av mjäll. Entjäraschampo används frekvent av flera PSO-anläggningar för behandling av mjäll.

Hudvård

Slit den med hälsan brukar man säga när man ger bort någonting nyttigt. Huden är ett av kroppens största organ som du sliter på varje dag hela livet. Därför är det viktigt att ta hand om huden. Hos en vuxen människa är huden ca 2 kvadratmeter stor och väger ca 3-4 kg. Huden består av tre olika lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Tjockleken på huden varierar mellan 1,5 -4 millimeter.

Huden har många fantastiska funktioner i kroppen:

Reglerar kroppstemperaturen

Skyddar kroppen mot yttre angrepp som bakterier och virus

Skyddar mot solens UV-strålar

Skyddar mot uttorkning, kemikalier och andra skadliga ämnen

Ett känselorgan som känner beröring, tryck och smärta

Lagrar vätska och fett

Förhindrar att du förlorar för mycket vätska

Munkens bisalva är en unik produkt med speciella egenskaper för att ta hand om din hud på bästa sätt. Bisalvan tillverkas av svenska biodlare med en helt och hållet ekologisk produktion. För behandling av torr hud, självsprickor, skoskav m.m. är Munkens bisalva med sina unika egenskaper en vinnare i alla lägen. Den är omtyckt för sin förmåga att mjukgöra händer, fötter, nagelband, läppar m.m.