Om Zotter choklad

Fair, ekologiskt och bean-to-bar är självklara ingredienser hos denna världsledande chokladleverantör. Företaget från alplandet är ett av de mest innovativa företagen i branschen med smaker som tar dina smaklökar till nya höjder. Zotter tillverkar choklad med ett helhetstänk från den råa kakobönan till färdig chokladkaka och tar samtidigt ansvar för naturen.

Josef Zotter är mannen bakom företaget som byggt upp sitt eget chokladimperium. 2006 startade han sin egen chokladfabrik men har sedan tidigare lång erfarenhet med fairtrade och ekologiska produkter. Han är ett av de få företag i Europa som tillverkar choklad enligt ”bean-to-bar” metoden och som dessutom är helt igenom ekologiskt och fairtrade. Zotter kommer ständigt med nya smakkombinationer eller vad sägs om smakerna pumpafrön med marsipan, saffran och pistage eller äpple och morot med ingefära. Chokladen kommer i många olika former, från den rena fina Labooko, lyxig nougat till drickchoklad för härliga vinterkvällar. Zotters sortiment har någonting för alla!

Design och layout

Även Zotters förpackningar sticker ut från mängden. Varje chokladbit har sitt eget designade omslag. Designern och nära vännen till Josef Zotter, Andreas H Gratze, har designat och målat omslagen omsorgsfullt. Ofta är omslagen utformade efter den härliga smaken och ger en extra dimension till det hela.

Begrepp

Fairly traded

Målet är naturligtvis att varje enskild produkt på jorden ska säljas rättvist och därför finns idag Fairtrade märket för att utskilja dessa produkter. Detta är i princip bra. Men denna process kräver kompromiss och det leder oss till modellen för massbalansförsörjningskedjan. Det betyder, i ett nötskal, att den allmänna mängden ingredienser som krävs för en viss rättviseprodukt måste visa en rättvis handelscertifier- ing, men det betyder inte att de är i själva slutprodukten, eftersom det är tillåtet att blanda dem under bearbetning.

Det här tycker inte vi är nog. Vi vill erbjuda våra kunder tydlighet och öppenhet och fysisk spårbarhet och kunna garantera kunden vad som finns i chokladen. Därför har vi valt att använda oss av en egen Fair logga för att skilja oss ytterligare och gå ett steg längre.

Dessutom betalar vi 2-3 gånger så mycket som marknadsvärdet av kakao för att säkertställa att alla inblandade får bra betald.
Det tycker vi är Fair, vad tycker du?

Här är ett exempel: en chokladproducent köper rättvis kakao för 10 st chokladbars och konventionell, ocertifierad kakao för 90 bars. Kakao blandas, 100 barer produceras. 10 av dessa barer har FAIRTRADE-logotypen, trots att i teorin kan varje av de 100 barerna innehålla 10% rättvis handel och 90% ocertifierade kakaobönor.

Bean-to-bar

Med begreppet ”Bean to bar” menas att produktionskedjan sträcker sig hela vägen från de råa kakaobönorna som rostas, mals, conchas och förädlas till färdiga chokladbitar. Allt detta sker i Zotters fabrik och hela processen är noga kontrollerad från början till slut. Man köper sin kakao direkt från kakaobönderna som man noggrant letar upp efter en lång kravlista. När man väl hittat en kontakt besöker man odlingarna, lär sig deras sätt att odla kakao och tar med sig och bevarar deras arv i den färdiga chokladbaren. På så sätt blir varje förpackning unik.

Dessutom tar man ansvar för att deras familjer får det bra, man är med och sponsrar flera olika projekt för att hjälpa barn gå i skolan samt ett projekt med FN där man hjälper bönder i Peru att byta verksamhet, från Kokain till Kakao!

Ekologiskt

När vi säger att mat är ekologisk menar vi att maten kommer från odlingar som inte använder bekämpningsmedel, GMO eller konstgödsel. Framställandet av ekomat går till på ett naturligt sätt som det ska gå till på, i sin egen takt. Läs mer på www.ekologiskt.com

Zotters familjeföretag räknas bland de mest hållbara företagen i Österrike: vi tillverkar helt ekologiska produkter med rättvisa ingredienser eftersom vi bryr oss om vad som händer med vår miljö och människorna i den. Vår produktion går på miljövnänliga drivmedel, våra förpackningar är miljövänliga, våra anställda äter gratis från en organisk meny och mycket, mycket mer.

Sojalecitin

All ren mörk choklad är fri från sojalecitin. I de bitar Zotter använder lecitin kommer den uteslutande från kontrollerade ekologiska odlingar. Ekologisk sojalecitin är garanterat fri från genmanipulation och skyddar miljön eftersom regnskogen kan bibehållas intakt och i sin ursprungliga form.