Om kostfiber

”Ät mycket fibrer”, så står det i var och varannan tidning nu för tiden. På förpackningar och annonser står det ”extra fibrer” ”ät mer fibrer” osv. Men vad är kostfiber egentligen? Och varför är det viktigt att ha en fiberrik kost?

Kostfiber kallas de kolhydrater från växtriket som kroppen inte kan bryta ner under matsmältningen. De kan inte brytas ner av enzymerna i magsäcken eller tas upp i tunntarmen och kommer därför till tjocktarmen utan att ge någon energi. De vanligaste fibertyperna är cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin. Kostfiber finns bara i växter och inte i animaliska livsmedel.

Det finns två olika sorters kostfiber, vattenlösliga och icke vattenlösliga. De vattenlösliga hjälper till att sänka blodkolesterolet genom att blanda in kolesterolet i maten och ut via avföringen. De icke vattenlösliga hjälper tarmarna att hålla sig i bra form men även att ta hand om restprodukter i kroppen.

Men vad är då kostfiber bra för?

Det finns många fördelar med kostfiber. Kostfiber är viktigt för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fiber och att dricka tillräckligt med vatten. En kost med mycket fiber ökar mättnadskänslan vilket oftast leder till mindre småätande mellan måltiderna och kan göra det lättare att hålla vikten.

Kostfiber har en förmåga att binda vätska till sig vilket minskar risken för förstoppning. Mat som innehåller mycket fiber är oftast mindre fet än mat med mindre kostfiber. Fördelen med detta är att blodfettsnivåerna håller sig låga.

Kostfiber…

Hjälper tarmarna att hålla sig i trim.

Ökar tillväxten av bra bakterier i tarmsystemet.

Bidrar till en jämnare blodsockernivå.

Ökar mättnadskänslan.

En viss typ av fiber har funktionen att sänka för höga blodfetter.

Fiberrikt utbud!

Lindroos sortiment erbjuder ekologisk psyllium  för dig som vill tillsätta extra fibrer i din bakning. Utöver denna produkt hittar du den naturligt glutenfria och fiberrika gröten Alf Spångbergs Hälsogröt!