Glutenintolerans, eller celiaki som det heter, är vanligare än man tror. Även om kunskapen om glutenintolerans är ganska stor i Sverige finns det en del funderingar och frågor kring ämnet. Här finns massor av information gällande celiaki och även bra länkar mer ännu mer information.
Vad är celiaki, glutenintolerans?
Du känner säkert någon eller har stött på någon som är glutenintolerant, eller med andra ord har sjukdomen celiaki. Celiaki är namnet på den sjukdom som betyder att din tarm har problem att hantera det som vi kallar gluten. Gluten finns naturligt i vete, råg och korn. Det engelska ordet ”glue” avslöjar glutens egenskap, att det fungerar som ett lim och binder ihop tex degen i bröd.
Precis som lim kan vara lite besvärligt att få bort helt så är gluten lite problematiskt när det kommer till att bryta ner och hantera för kroppen. Det finns två förklaringar till detta, en som bara berör de som har celiaki och en för alla oss andra som inte har det. Vi tar en sak i taget men först måste vi reda ut vad gluten består av.
Glutens uppbyggnad och glutenintolerans
Gluten finns naturligt i främst vete, råg och korn som alla är olika delar av gräsväxtfamiljen. Majs, ris och havre innehåller också gluten men där skiljer sig strukturen åt vilket gör att dessa inte påverkar en glutenallergiker på samma sätt.
Det gluten som man är allergisk mot består av två proteiner, gliadin och glutenin. Sen finns det olika strukturer av gliadin men låt oss inte krångla till det för mycket. Gluten behöver som allt annat brytas ner i tarmarna och tas sedan upp av det som kallas för tarmludd som sitter på hela tunntarmens yta. För en person med glutenintolerans skadas tarmluddet av gluten vilket leder till att upptaget av näring blir väldigt mycket sämre. Där ligger egentligen hela problematiken för en person med celiaki. På detta kan man få svåra magkrämpor och inflammationer.
För dig som inte är glutenintolerant
På senare tid har välkända doktorer och forskare som tex Dr. Alessio Fasano visat på att gluten inte kan brytas ner till fullo av någon. Varför är inte det några goda nyheter då? Jo, för att gluten orsakar läckande tarm, hos alla. En läckande tarm är dålig för det betyder att det kommer in icke önskade ämnen i blodkärlen som kan orsaka inflammationer.
Det finns ett protein som heter Zonulin som aktiverar och öppnar upp små luckor mellan tarmen och blodkärlen och orsakar läckage. Gliadin, ett av ämnena i gluten, gör så att zonulin frisläpps och öppnar upp luckorna mellan tarm och blodkärl. Det här kan vara en av orsakerna till att personer som inte är allergiska mot gluten ändå upplever en stor skillnad när de utesluter gluten ur sin kost.
Men har man inte alltid ätit gluten?
Jo, absolut. Det finns dock tre uppenbara skillnader från nu och då.
- Vete tex, har funnits på jorden många tusen år men det vetet vi skördar idag är inte detsamma som för tusen år sedan. Studier visar på att flera olika sorter av gluten odlade på flera olika platser har högre andel gluten idag än för bara hundra år sen.
Läs mer här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963738/ - Idag konsumerar vi inte bara gluten när vi äter bröd utan gluten finns i det mesta. Livsmedelsindustrin har upptäckt att gluten är en bra konsistenshöjare och har smugit sig in i allt från såser, färdigrätter, ketchup och glass. Samtidigt som vi idag äter en avsevärt högre mängd av pasta, müsli, bröd, kakor osv. vilket innehåller mycket gluten. Se statistik från jordbruksverkets rapport här.
- Tillvägagångsättet hur man gör bröd på har också ändrats med året. I de flesta bröd idag tillsätts extra gluten för att göra det luftigt och spänstigt men även för att det ska se bättre ut för ögat.
FAQ om glutenintolerans
Är havregryn glutenfria?
Både ja och nej. För att svara på den frågan måste vi backa ett steg och kolla på vilken form av gluten som finns i havre. Gliadin, som är en del av gluten, finns i olika varianter. A-gliadin är den variant som glutenintoleranta brukar reagera mot, den varianten finns inte i havregryn. Men havregryn innehåller fortfarande gluten. Viktigt att tillägga är att det fortfarande finns personer som reagerar även på gluten i havregryn.
För att undvika att havregryn blir kontaminerade vid kontakt med andra gryner, så har varor märkta med “Glutenfria Havregryn” hållits isär i produktionen från andra gryn och korn som innehåller gluten (a-gliadin).
Vad räknas som ett glutenfritt livsmedel?
Gränsen för att en vara ska få vara glutenfri går vi 20 ppm (parts per million) vilket motsvarar 1 mg/kg. Detta måste alla livsmedel som klassas som glutenfria klara av.
Men kan jag inte bara äta lite gluten då?
De flesta personer som lider av celiaki kan inte äta något med ens spår av gluten i. Minsta lilla gör så att magen oftast vänder sig ut och in och kan leda till svåra magsmärtor med minskat upptag av näring som konsekvens.
Föds man med celiaki?
Inte nödvändigtvis, det kan utvecklas och symptomen kan komma senare i livet. Vanligt är dock att man upptäcker det i ung ålder. Har man diagnostiserats med celiaki kommer du få leva med den resten av livet.
Är celiaki ärftligt?
Har du en nära släkting som är glutenallergiker är det större chans att även du har det.
Hur vet jag om jag har celiaki?
Misstänker du att du har celiaki ska du gå till vårdcentralen och be om att få bli testad. Vanliga symptom kan vara:
- Uppsvälld mage
- Diarréer och gaser
- Går ner i vikt
- Kräks och mår illa
- Värk och ömhet i skelettet
Kan man bli frisk från celiaki?
Celiaki är en kronisk sjukdom vilket betyder att du kommer få leva med den resten av livet. Däremot är det ganska enkelt att leva symptomfri – uteslut allt gluten ur din kost.
Men kan du inte bara ta en allergitablett så blir det bra?
Tyvärr är inte detta något som finns för personer med glutenintolerans idag.
Varför är det så vanligt med glutenintolerans i Sverige?
Exakt varför man får celiaki vet man inte. Några teorier är följande.
- Livsstil och miljö, vi äter mer gluten än i andra länder och därmed mer känsliga.
- Vi har bra tester för att upptäcka personer med glutenallergi tillsammans med en medvetenhet om celiaki som gör att många testar sig.
- Procesad mat. Vi äter mer skräpmat som innehåller höga halter av gluten vilket leder till känslighet och tillslut glutenintolerans.
Majsmjöl, det är ju mjöl. Innehåller det gluten?
Majs är en medlem av gräsväxtfamiljen och innehåller gluten men inte den formen som personer med celiaki är känsliga för, alltså går det alldeles utmärkt att äta.
Vilka livsmedel finns det gluten i?
Naturligt förkommer gluten i dessa livsmedel:
- Vete
- Korn
- Råg
- Dinkel
Dessa spannmål används i en mängd olika livsmedel som är uppenbara, tex. bröd, pasta, bakelser, kakor, bullar, kex, pannkakor, müsli, pizza, bulgur, couscous, mannagryn, öl m.fl.
Gluten har dock hittat sin väg in i många andra livsmedel som vi inte tänker på att ska innehålla gluten, allt från såser, godis, kött, kryddor, färdigrätter, glass, läsk/drycker m.m.
En bra guide för olika ingredienser hittar du i appen Ingredienslexikon, där finns användbar information om olika livsmedel.
Hur är det att vara glutenintolerant utomlands?
På www.celiaki.se finns översättningskort på över 40 olika språk som du kan ha med dig när du reser. Var noggrann och fråga hellre en gång extra när du äter på restaurang utomlands. Handlar du mat i livsmedelsbutik kan du kolla efter det överkorsade axet som är en märkning som gäller i hela Europa.
Är en glutenfri kost mer hälsosam än en vanlig kost?
I regel nej. Det finns många substitut och konstgjorda produkter där man uteslutit gluten men som i sig inte är hälsosamma. En hälsosam livsstil innefattar mer än att bara utesluta gluten.
Finns det fördelar med att utesluta gluten ur sin kost även om jag inte är glutenintolerant?
Ingen person kan helt bryta ner gluten, och som vi nämnde ovan finns material som visar på att gliadin i gluten aktiverar ett ämne som heter zonulin som i sin tur öppnar upp luckor mellan tarm och blodkärl och tillåter oönskade ämnen in i blodkärlen vilket leder till inflammationer.
Väljer du att utesluta livsmedel med gluten i brukar det även leda till att du måste utesluta många processade livsmedel som inte är hälsosamma för oss heller. Därav kanske inte gluten i sig är boven utan mycket annat i det livsmedlet.