Bakat på mjölmix
Snabbt och enkelt
30 min jäsning
Glutenfritt lantbröd med mjölmix
Det här receptet är inskickat av en glad kund som köpt SoftBake och tillsatt det med en färdig mjölmix från Semper. Resultatet talar för sig själv på bilderna. Otroligt fint och luftigt bröd med lantlig känsla. Du kan själv testa att tillsätta SoftBake till redan befintliga recept för att uppnå ännu bättre resultat när du bakar glutenfritt. Hör gärna av dig till oss med hur det går.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Mjölsorter
Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
Durramjöl 1 dl = 80 g
Rismjöl 1 dl = 80 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
Glutenfritt Lantbröd
Ingredienser
- 500 g Semper Bovete & Teff Mjöl
- 9 g SoftBake
- 4,5 dl vatten
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 1/2 dl olja
Instruktioner
- Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt olja, salt och honung.
- Blanda mixen (spara 1/2 dl till utbakning) med SoftBake och blanda därefter ner det i vätskan.
- Arbeta degen i maskin med degkrok i cirka 5 minuter.
- Dela den i två och arbeta till runda bröd med hjälp av mjölet.
- Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sikta med resten av mjölet och snitta degen med en kniv.
- Baka bröden i mitten av ugnen 230 grader i cirka 25 minuter.