Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervärme 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt premium psyllium, salt och stött kummin. Låt svälla 10 min.
Blanda ner olja, havregryn och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös och kladdig när den har lagom konsistens ska den inte gå att knåda.
Lägg degen i en lätt oljad och havrebeströdd avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Strö lite havregryn ovanpå.
Låt jäsa i övertäckt form ca 30 min.
Grädda limpan i nedre delen av ugnen, 200°, ca 30 min.
Låt limpan stå kvar en stund i formen innan den lossas. Låt den svalna under bakduk.
Anteckning
Gör mjölkfri: Använd solhavre eller vatten istället för mjölk och använd Semper glutenfria lågproteinmix.Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.