Go Back
+ servings
glutenfri havrelimpa

Glutenfri Havrelimpa

Glutenfri, saftig och smakrik havrelimpa.
Inga röster ännu
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Jäsning 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 formbröd

Ingredienser
  

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk premium psyllium
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hel kummin
  • 2 msk olja
  • 140 g (4 dl) glutenfri havregryn
  • 270 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervärme 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt premium psyllium, salt och stött kummin. Låt svälla 10 min.
  • Blanda ner olja, havregryn och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös och kladdig när den har lagom konsistens ska den inte gå att knåda.
  • Lägg degen i en lätt oljad och havrebeströdd avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Strö lite havregryn ovanpå.
  • Låt jäsa i övertäckt form ca 30 min.
  • Grädda limpan i nedre delen av ugnen, 200°, ca 30 min.
  • Låt limpan stå kvar en stund i formen innan den lossas. Låt den svalna under bakduk.

Anteckning

Gör mjölkfri: Använd solhavre eller vatten istället för mjölk och använd Semper glutenfria lågproteinmix.
Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.
Keyword formbröd, glutenfrit, havrelimpa
Tried this recipe?Let us know how it was!