Glutenfri Havrelimpa

Jästid 30 min

Glutenfri mjölmix

Gräddning 30 min


Glutenfri Havrelimpa

Fin glutenfri havrelimpa i klassisk brödform. Det här brödet är väldigt saftigt och smakrikt. Vi har dessutom lyckats addera SoftBake till detta bröd med väldigt lyckat resultat. Det kan du enkelt göra genom att följa vår enkla regel nedan. Vi älskar glutenfritt bröd och det är så kul när skillnaden mellan vanligt bröd och glutenfritt bröd suddas ut. Den här havrelimpan är ett sånt exempel.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Knåda, knåda och knåda lite till
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfri havrelimpa

Glutenfri Havrelimpa

Glutenfri, saftig och smakrik havrelimpa.
Inga röster ännu
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Jäsning 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 formbröd

Ingredienser
  

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk premium psyllium
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hel kummin
  • 2 msk olja
  • 140 g (4 dl) glutenfri havregryn
  • 270 g (4 1/2 dl) glutenfri mjölmix

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervärme 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt premium psyllium, salt och stött kummin. Låt svälla 10 min.
  • Blanda ner olja, havregryn och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin. Tillsätt resten av mjölet. Degen ska vara ganska lös och kladdig när den har lagom konsistens ska den inte gå att knåda.
  • Lägg degen i en lätt oljad och havrebeströdd avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Strö lite havregryn ovanpå.
  • Låt jäsa i övertäckt form ca 30 min.
  • Grädda limpan i nedre delen av ugnen, 200°, ca 30 min.
  • Låt limpan stå kvar en stund i formen innan den lossas. Låt den svalna under bakduk.

Anteckning

Gör mjölkfri: Använd solhavre eller vatten istället för mjölk och använd Semper glutenfria lågproteinmix.
Recept av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson.
Keyword formbröd, glutenfrit, havrelimpa
Tried this recipe?Let us know how it was!