Glutenfria Saffransbullar

Ca 15 st eller ett stort bröd

Glutenfri mjölblandning

Jästid, ca 60 min


Glutenfria saffransbullar

För många är det julens viktigaste fika, den klassiska saffransbullen. Den går såklart att göra i många olika former, med eller utan russin eller varför inte bara äta den glutenfria degen som den är. Det här receptet är ett kanonbra recept på just glutenfria lussebullar. Ett enkelt recept med glutenfri mjölmix. Lite längre ner kan du läsa lite tips om just glutenfria mjölmixer. Lycka till med din glutenfria bakning.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.

Glutenfria mjölsorter

Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                           1 msk = 6,9 g
Premium psyllium             1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt.

glutenfria saffransbullar

Glutenfria Saffransbullar

Klassiska lussebullar, helt glutenfria. Saftiga och fluffiga som en saffransbulle bör vara.
Inga röster ännu
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jäsning 1 timme
Måltid Efterrätt
Portioner 15 stycken

Ingredienser
  

Bullar

  • 25 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • ½ msk premium psyllium
  • 1 dl kesella
  • 1 frp (½ g) saffran
  • ¾ dl socker
  • 1 krm salt
  • st ägg
  • 6-7 dl glutenfri mjölblandning

Pensling och garnering

  • ½ st ägg
  • russin

Instruktioner
 

Utbakning

  • Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl. Forma degen till kusar eller andra större julbröd.
  • Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt degen jäsa väl på plåten, ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.

Gräddning

  • Kusar mitt iugnen i 250°, 8-10 minuter. Stora bröd i ugnens nedre del i 200° 20-25 minuter.
  • Låt bröden svalna under bakduk.

Anteckning

Receptet av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, som också har skrivit flera mycket bra receptböcker med glutenfria recept.
  1. ”Baka utan gluten”, 2010 ICA bokförlag.
  2. ”Bjud glutenfritt”, 2008 ICA bokförlag.
  3. ”Glutenfria kokboken”, 2004, ingår i ICA bokförlags rutiga serie.
Keyword glutenfria saffransbullar
Tried this recipe?Let us know how it was!