Kelp – laddad med jod

Kelp är en alg med naturligt högt innehåll av jod men även andra viktiga vitaminer och mineraler som vår kropp behöver. Jod är i sin tur en viktig byggsten av sköldkörteln och dess hormon och bidrar därför till att förbättra en normal sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning.

Kelp och jod – flera fördelar

Kelp är en rik källa på jod. Jod medverkar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion samt bidrar till en normal ämnesomsättning. Sköldkörteln, som sitter på halsens framsida nedanför stryphuvudet, tillverkar livsnödvändiga hormoner som tex tyroxin och trijodotyronin. Dessa hormon stimulerar kroppens tillväxt och brist på dessa kan därför i tidig ålder hämma den mentala och fysiska tillväxten.

 • Bidrar till en normal ämnesomsättning
 • Medverkar till en normal sköldkörtelfunktion
 • Finns naturligt i algen kelp

Varför är det viktigt med jod?

Ämnet jod ingår i flera sköldkörtelhormon, som tex T3 och T4, som i sin tur behövs för att din ämnesomsättning ska fungera normalt. Om din ämnesomsättning inte fungerar kan du till följd av det få problem med oönskad övervikt, trötthet, koncentrationssvårigheter m.m, ett tillstånd som brukar kallas för hypotyreos. Jod är alltså en viktig länk i kedjan för att din sköldkörtel ska fungera normalt. Sköldkörteln styr även fler områden i kroppen, inte bara ämnesomsättningen. Den är i stort sett inblandad i alla kroppens viktiga funktioner, därav vikten av en fungerande sköldkörtel. Mer än 450 000 svenskar är idag diagnostiserade med en rubbning av sköldkörteln och många har problem utan att veta om det. En av de vanligaste orsakerna till att sköldkörteln inte producerar hormon som den ska är just brist på jod. Lär dig mer sköldkörteln och få mer hjälp här.

Vem behöver ta kosttillskott med jod?

Det finnas flera orsaker till varför en person behöver ha ett extra tillskott av jod. Äter du en varierad kost kan du få i dig jod från tex mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier, se livsmedelsverket för mer info. Får man inte i sig detta av någon anledning kan du vara en av dom som behöver tillsätta äta jod som kosttillskott. Jod är själva byggstenen i sköldkörtelhormon-molekylerna och utan jod kan inte sköldkörteln jobba som den ska. Därför är jod så extremt viktigt att du får i dig. Brist på jod är ett stort problem världen över och är därför en av de största orsakerna till tillståndet man kallar för hypotyreos. Även många svenskar har problem med sköldkörteln utan att veta om det, vanliga symptom kan tex vara:

 • Låg ämnesomsättning
 • Trötthet, mindre ork
 • Långvariga problem med viktuppgång
 • Svullen sköldkörtel eller utväxt på halsen
 • Torr hud och hår

Användning

En vanlig rekommendation är 1-2 st tabletter om dagen. Om du inte får önskad effekt rekommenderar vi dig att prata med din läkare för att eventuellt höja dosen för att få igång din sköldkörtel.

Kelp – näringsrik alg med jod

Kelp är en brunalg som växer i näringsrika vatten med temperaturer över 20 grader. Eftersom de växer i så näringsrika vatten växer de enormt snabbt, upp till en halv meter o dagen. Där växer den i stora skogar som breder ut sig över enorma ytor under havet. På grund av sitt rika innehåll av jod, k-vitamin och antioxidanter används kelp i många livsmedel. Alger kommer i flera sorter som tex:

 • Kelp
 • Spirulina
 • Chlorella

Det är inte så vanligt att vi äter alger men desto vanligare att vi äter fisk. Fisk i sin tur äter alger och plankton vilket gör att fisk också är en bra källa till dessa näringsämnen. Odlad fisk som är uppfödd på annat än alger missar dock dessa näringsämnen så se till att fisken du köper har fått äta alger.

Tabletterna vi använder är tillverkade med lika mycket mängd jod i varje tablett och kommer från alger som växer i Norra Ishavet. Eftersom jod förekommer naturligt i kelpalgen kan mängden variera från alg till alg men i vår produktion ser vi till att det är alltid är samma mängd jod i varje tablett för att enkelt kunna sköta doseringen.

Ingredienser:

Dikalciumfosfat (fyllnadsmedel), Mikrokristallinisk cellulosa (fyllnadsmedel), Modifierad stärkelse (från potatis), Pulver av knöltång (ascophyllum nodosum), Magnesiumsalt av fettsyror (fyllnadsmedel), Stearinsyra (fyllnadsmedel, Kiseldioxid (klumpförebyggande medel)

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig balanserad kost och hälsosam livsstil.

Här kan du köpa Kelp

Du hittar kelp i burkar om 100 tabletter i din hälsokostbutik.
Du kan även köpa den i någon av följande webb-butiker.

Haltdeklaration:Per dagsdos
=1tablett
Andel rek.
dag.intag
Jod85µg55 %

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost utan bör alltid kombineras med en mångsidig balanserad kost och hälsosam livsstil.

Läs mer om våra övriga vitaminer och mineraler, klicka på bilden.