Dinkelbröd

Dinkelbröd bakat på 100% ekologiskt dinkel från svenska gårdar, vilket vi är mycket stolta över. Dessutom är det ett himmelskt gott tunnbröd som du kan njuta av alla dagar i veckan.

Dinkelbröd bakat som förr i tiden

Ett frasigt och sprött dinkelbröd som du kommer älska bjuda dina gäster på, se till bara att ha tillräckligt mycket hemma så det räcker till dig också. Lindroos dinkelbröd är bakat på det gamla sädeslaget dinkel där man malt ner hela kornet till mjöl istället för att slänga bort allt skal som man gör på vanligt vetemjöl. På så sätt bevarar man fibrerna som finns och dinkelbrödet blir både nyttigare och godare för oss alla.

100% dinkelmjöl

Ekologiskt och kravmärkt

Odlat på svenska gårdar i Västergötland

Högre halt av essentiella aminosyror

Lägre GI än vanligt bröd bakat på vete

Vad är dinkel?

Dinkel, eller även kallad Spelt, är “vete” i sin ursprungliga form utan att vara förädlat. Det är en föregångare till vårt vanliga vetemjöl som vi har idag. Man har kunnat följa odlingen av dinkel tillbaka så långt som till 5000 år f.kr. Skillnaden från dagens vete är att dinkel är rent och oförädlat i motsats till dagens förädlade sädesslag. Med förädlat menar man att kornet är bearbetat, man tar bort allt skal som innehåller fibrer som gör att upptaget i kroppen blir långsammare och inte belastar kroppens system lika hårt. Dinkel är inte glutenfritt utan används som vanligt mjöl i tex flingor, pasta, bröd m.m. Dinkelmjöl har i regel en annan form av gluten än vanligt vetemjöl men är du glutenintolerant ska du givetvis undvika allt dinkel.

Dinkelbröd sju dagar i veckan

Lindroos hårda tunnbröd passar både vardag som fest. Dess spröda känsla med bara ekologiskt dinkelmjöl ger en unik smak som vi är mycket stolta över. Tunnbrödet bakas med mycket omsorg av Stödebröd i närheten av Sundsvall.  Att baka på dinkel är en konst och skapar bröd på ett gammaldags sätt. Motsatsen är dagens vita vetemjöl där man sorterat bort allt det fina och “nyttiga” medans vi har bevarat hela dinkelkornet som sedan blir till dinkelmjöl.

Uppskattat till surströmming

Går att använda som pizzabotten

Eller en helt vanlig tunnbröds smörgås

Tunnbröd på 100% svenskt dinkel

Vårt dinkel odlas på gårdar i Västergötland. De sorter som används är de gamla “rena” sorterna Ebners rotkorn, Ostro, Schwabencorn. Med “rena” sorter menas de sorter som inte är korsade med vanligt vete.

En äkta, ren smak som passar till alla tillfällen, vardag som fest. Perfekt till surströmmingsbordet, julbordet eller som mellanmål med härligt pålägg vilken dag som helst. Kan också användas som pizzabotten en vanlig fredagskväll.

Vill du baka eget tunnbröd, följ länken så hittar du flera recept.

Säljs i påsar om 250 g i din hälsokostbutik eller din ekologiska matbutik.

Ingredienser:

Dinkelmjöl vitt*, Dinkelmjöl fullkorn*, vatten, rapsolja*, salt och jäst. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Näringsvärde per 100 g:
Energivärde 342 kcal / 1432 kj
- per skiva 107kcal / 447 kj
Protein 14,4 g
Kolhydrater 61,8 g
- varav sockerarter 3,4 g
Fett 3.7 g
- mättade fettsyror 0,7 g
- enkelomättade fettsyror 1,0 g
- fleromättade fettsyror 2,0 g
Kostfibrer 6,0 g
Natrium 22 mg