Xantangummi är helt fritt från gluten men har samma elastiska fördelar som gluten har. Därför är Xantangummi ett så uppskattat alternativ när du vill baka glutenfritt bröd. På den här sidan hjälper vi dig att svara på alla frågor om Xantangummi och hur du också kan baka gott glutenfritt bröd.
10 snabba om Lindroos Xantangummi:
Xantangummi är helt glutenfritt
Ersätter gluten vid bakning
Ca 1-3 tsk för en deg
Bidrar med konsistens och textur
Stabiliserar och ger spänst till brödet
Ger bakverk en förbättrad fyllning
Håller ihop och ger elasticitet till bakningen
Neutral smak
Finns på ICA, Coop och i nätbutiker
Innehåller inga spår av soja
Xantangummi i glutenfri bakning
Xantan är en enkel ingrediens att använda för att förbättra glutenfri bakning. Runt om i världen är det den klart vanligaste ersättaren till gluten även fast vi i Sverige är vana vid att använda psyllium. Fördelarna att baka med Xantan i glutenfri bakning är många:
Konsistens och textur
Ger bakverken en trevligare upplevelse. Roligt att äta istället för tråkigt!
Elasticitet och spänst
Slipp platt och torrt. Xantan ersätter glutens egenskaper och ger liv till bakningen.
Stabilisator
Håller ihop och bidrar med fyllning när gluten tas bort från bakningen.
Neutral smak
Går att använda med alla livsmedel och smaksättare utan att stjäla uppmärksamheten.
Förbättrad munnkänsla
Minskar glappet och skillnaden mellan vanlig bakning vs glutenfri bakning.
Vad ska jag använda Xantan till?
Du som är glutenallergiker (har celiaki) eller vill baka glutenfritt av andra hälsoskäl kan använda Xantangummi för att ersätta gluten vid bakning och få ett bättre glutenfritt resultat därför att Xantan stabiliserar bakverken snabbare och bättre. Allt det som gluten gör, håller ihop, ger konsistens, textur, elasticitet m.m. förlorar du när du tar bort ett mjöl med gluten i så då måste du ersätta detta med något annat. Xantan ersätter gluten vid bakning men du behöver ha en glutenfri mjölmix eller ett naturligt glutenfritt mjöl som bas.
Glutenfritt bröd
Pannkakor, våfflor, plättar m.m.
Kakor, bullar och andra bakverk
Såser och redningar
Pajer, piroger, tortillas m.m.
Hur använder jag Xantan och hur mycket?
Xantan ersätter gluten i bakning i alla slags bakverk. Ska det ingå i receptet framgår det alltid tydligt i ingredienslistan. Här finns massor av glutenfria recept på bröd och bakverk.
Glutenfritt mjöl, som tex bovetemjöl, kokosmjöl eller rismjöl saknar egenskaperna som gör att brödet kan binda samman med vätska och svälla, därför ska du alltid använda Xantangummi till ett glutenfritt mjöl eller mjölmix. Mängden varierar men är oftast begränsad till 1-3 tsk för en deg, vilket rör sig om några gram.
Tillsammans med glutenfritt mjöl
Tillsammans med glutenfri mjölmix
Tillsammans med vätska
Oftast några gram till varje deg/blandning
Addera till recept för ökad stabilitet och textur.
Stabilisering och egenskaper
Det finns tre olika slags delar du behöver ha med när du bakar glutenfritt. Bas, stärkelse och stabilisering. Ett “vanligt” mjöl har alla dessa tre bitar i sig men när du bakar glutenfritt behöver vi pussla ihop dessa tre bitar istället. Första pusselbiten är basmjöl som utgör grunden och volymen i brödet. Det kan tex vara teffmjöl eller durramjöl som i sin tur ersätter tex vetemjöl eller havremjöl i vanligt bröd. Sen kommer vi till stärkelsen som alltså hjälper till att ge konsistens åt degen. Exempel på stärkelse är vanligtvis potatismjöl eller majsstärkelse. Sist ut behöver vi stabilisera brödet så att det håller ihop och inte smular sönder. Då behöver vi ett naturligt klister som håller samman alla delar och det är där Xantan kommer in i bilden. När Xantan får komma i kontakt med vatten binder det till vätskan och gör på så sätt brödet saftigt och gott.
Stabiliserar
Håller ihop
Ger elasticitet
Ersätter gluten
Bindningsmedel
Vad är Xantangummi och hur framställs det?
Xantagummi är helt glutenfritt och utvinns från majs eller soja. För att få fram Xantangummi följer man dessa tre steg:
- I majs och soja finns glukos som man låter jäsa tillsammans med bakterien Xanthomonas campestris.
- Sedan renas den lösa massan från restprodukter med isopropylalkohol och blir till en fast massa.
- Efter att man torkat den fasta massan maler man ner det till ett fint pulver som man sedan kan tillsätta till valfri vätska för att få dess sega konsistens som liknar gummi.
Namnet på svenska kommer från bakterien Xanthomonas och speglar slutresultatets klistriga egenskap som liknar gummi – därav namnet Xantangummi. Så ett kort svar är att man låter majs eller soja jäsa med bakterier, torkar det till ett pulver och vips så har du ett glutenfritt alternativ att baka med.
Q&A om Xantan och glutenfri bakning
Var kan jag köpa Xantangummi?
Xantan finns numera i alla större matbutiker, både på nätet och i fysiska butiker. Produkten står i den glutenfria hyllan bredvid premium psyllium. Nedan finns en lista på återförsäljare av Lindroos Xantangummi:
ICA
Coop
Jag hittar inte Xantan i min butik?
Lindroos Xantangummi finns tillgängligt i alla ICA och Coop butiker. Finns det inte i din butik kan du be din handlare att beställa hem den.
Jag är allergisk mot soja, kan jag äta Xantan då?
Lindroos Xantangummi är helt fri från soja. Under fermenteringen och tillverkningsprocessen försvinner alla spår av soja. Vid varje tillverkning görs en noggrann kontroll och analys för att säkerställa att ingen soja finns i den färdiga produkten av Lindroos Xantangummi.
Vid analyserna används en detektionsgräns om 40 μg/kg. Resultat: Inget utslag på proverna. 40 μg/kg motsvarar 0,04 ppm. På Livsmedelsverkets hemsida går det att läsa att 1-5 mg sojaprotein kan utlösa en allergisk reaktion. För att eventuellt få i sig 1 mg soja från Lindroos Xantangummi måste du konsumera 25 kg vid ett och samma tillfälle. Lindroos Xantan är också helt GMO-fri från majs och soja.
Men är det farligt att äta för mycket Xantan?
Nej, det är bevisat att upp till 15 gram per dag är säkert att äta. För att sätta det i perspektiv så behövs det tex 1-2 gram till ett helt formbröd. Vid så liten dos uppstår inte heller några biverkningar av Xantan. Även vid hög dos är biverkningar otroligt sällsynt.
Vissa som är känsliga för damm kan uppleva en irriterande känsla i näsa och hals då pulvret dammar lite vid bakning. Läs mer via dessa två länkar för mer information.
Draxe.com
Webmd.com
Xantangummi låter konstgjort, är det nyttigt verkligen?
Även fast namnet antyder något annat så finns det inget gummi i Xantan. Gummi antyder mer på dess egenskaper då Xantan när det kommer i kontakt med vätska bildar en gummiliknande konsistens. Helt ofarligt, smakar inget och bidrar helt enkelt till bättre glutenfri bakning.
Kan jag byta ut, ersätta, Xantan med något annat?
Xantan har de egenskaper du behöver för att din glutenfria bakning ska lyckas. Pulveriserad psyllium har liknande egenskaper och används ofta tillsammans med Xantan för ännu bättre resultat, vi kallar det glutenfri bakning 2.0 brukar. Xantan blir som ett naturligt elasticitet som hjälper till att hålla ihop degen och ger även ytterligare spänst till bakningen.
Xantan ingår inte i det glutenfria receptet jag har, kan jag ha i det ändå?
Ja, men börja med liten mängd och öka på tills önskat resultat. Det händer att den glutenfria bakningen blir torr, platt eller tråkig. Då är det utmärkt att sätta till lite Xantan.
Kan jag ersätta psyllium med Xantan?
Både psyllium och Xantan har liknande egenskaper och fungerar som en ersättare för gluten. Av tradition använder vi mer psyllium än Xantan i Sverige men de har liknande egenskaper. Vår erfarenhet är att psyllium är något bättre på att göra brödet saftigt medans Xantan bidrar med konsistens, bättre spänst och stabilitet.
Innan du byter ut kan du börja med att addera några gram Xantan tillsammans med psyllium. Testa dig fram.
Är det någon skillnad på Xantan och guarkärnmjöl?
Xantan och guarkärnmjöl används växelvis i olika glutenfria recept och har liknande egenskaper. Xantangummi används mer i bröd och bakverk medans guarkärnmjöl används mer i smoothies, glass, pajer m.m. Till recept som innehåller varmt vätska passar det tex bättre att använda xantan än guarkärnmjöl.
Jag äter en LCHF-kost, kan jag äta Xantan?
I fermenteringsprocessen där Xantan framställs försvinner allt socker och kvar finns en produkt helt utan kolhydrater vilket passar perfekt för dig som äter en LCHF-kost.
Näringsvärde per 100 g: | |
---|---|
Energivärde | 710 kJ / 176 kcal |
Fett | 0 |
- varav mättade fettsyror | 0 |
Kolhydrater | 0 |
- varav sockerarter | 0 |
Fiber | 76, 0 g |
Protein | 6, 0 g |
Salt | 3,7 g |